Nick Cave, sám. Koncert, který zůstane po letošku jako velkolepý obraz izolace

10. prosinec 2020

Vynucená karanténní izolace poznamenala celý letošní rok: nejen kulturní sezónu, ale i životy lidí ve většině zemí světa, kteří se tak o trochu víc mohli cítit na jedné lodi. Pocity plynoucí z izolace někteří hudebníci zkoušeli překlenout, někteří dávali najevo vztek a frustraci ze stavu světa – a někteří tu izolaci tematizovali. 

Tu třetí možnost pozoruhodně realizoval Nick Cave, když vystoupil čistě sólově u klavíru letos v červnu v londýnském Alexandra Palace. Původně se mluvilo o tom, že koncert bude jen přenášený, streamovaný. Nakonec ho Cave a spol. vydali ve filmové i albové podobě.

V Sedmém nebi si z toho napjatého koncertu bez publika pouštíme osm a půl písně. Dojde i na další album, tentokrát s Caveovým významným spoluautorstvím: L.I.T.A.N.I.E.S., Litanie, které v prosinci 2020 vydal vážnohudební Deutsche Grammophon.

Nick Cave Idiot Prayer: Alone at Alexandra Palace

Když se otevřou dveře do Alexandřina paláce, Cave jde prázdnou budovou až k velkému sálu, kde v rozlehlém volném prostoru stojí klavírní křídlo. To první, co zazní, ještě bez hudby, je text Spinning Song, který otvíral předchozí album Ghosteen. „Byla jedna píseň a ta toužila být zazpívána,“ znějí první slova, takže nás okamžitě bodne touha žít, sdílet se. I když je první píseň zdánlivě o „králi rock’n’rollu“ v Las Vegas, hlavně pojednává o tom, co nemizí. Byl tu král, měl královnu, královna měla strom, ve stromě bylo hnízdo, v hnízdě pták: a i když krále, královnu i strom už pohltila černá zem, pírko z ptáka se pořád chvěje ve větru a pomáhá mu zpívat. „A ty sedíš v kuchyni a posloucháš rádio.“ Tuhle poslední větu původního textu tady Nick Cave už nevysloví. Místo toho řekne – Tahle modlitba je pro tebe, lásko: a začne hrát Idiotovu modlitbu, písničku, kterou předtím nikdy živě neprovedl...

Nick Cave & Bad Seeds – Ghosteen

Na koncert Nicka Cavea se dá nahlížet z mnoha úhlů, a jakkoli je součástí Caveovy umělecké síly pořád uvěřitelnost, ba dokonce určitá oslabená hranice mezi osobním a veřejným, tak zároveň je sólový koncert zkušeně vymyšlenou a vystavěnou událostí. Komu by snad nedošla paralela s všeobecnou izolací, pro ty je na obalu alba a na plakátu filmu napsáno Nick Cave Alone in the Alexandra Palace. Nick Cave, sám.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio