Slovo o literatuře

30. listopad 2015

Hosty bohemisty Lubomíra Machaly z Filozofické fakulty Univerzity Palackého Olomouc budou pedagog a spisovatel Michal Sýkora a mladá básnířka Klára Goldstein.

Poslouchejte na Vltavě 30. listopadu 2015 v 17:00. Po odvysílání se díl pořadu objeví v audioarchivu iRadio.


Bohemista Lubomír Machala z FF UP v Olomouci se i tentokrát bude věnovat představování literátů spjatých s hanáckou metropolí, z nichž jeden je už uznávaným tvůrcem a další do literárního světa teprve vstupuje. Tím prvním bude spisovatel a pedagog Michal Sýkora (1971), který na Katedře divadelních, filmových a mediálních studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci vyučuje světovou literaturu a drama. Zabývá se také literární teorií, konkrétně komparatistikou a hermeneutikou.

Publikoval mnohé odborné texty, jako např. Vladimír Nabokov – Od Mášeňky k Daru (2002), Vladimír Nabokov – „Americká“ témata (2004), Dostojevského buldok. O zvířetech a/v literatuře (2006), Vize řádu a světa v moderní próze. Román a „světový názor“ (2008) a podílel se také na kolektivní práci Britské detektivky: od románu k televizní sérii (2012). Kromě toho se však už svým debutovým detektivním románem Případ pro exorcistu (2012) zapsal mezi úspěšné prozaiky a toto postavení potvrdil další detektivkou Modré stíny (2013). Obě knihy byly nejprve natočeny jako četba na pokračování v Českém rozhlase a posléze se staly předlohou pro filmové, respektive televizní zpracování, v prvním případě režírovaném Janem Hřebejkem, ve druhém Viktorem Taušem.

Dalším hostem je Klára Goldstein (1988), která vydala před několika lety svou básnickou prvotinu Úpatí vichřice (2011). Je šéfredaktorkou občasníku pro literárně-kulturní degustátory Lžička v šuplíku, což je čtvrtletník studentů bohemistiky na FF UP. Na této fakultě právě zahájila svá doktorská studia, přičemž její odborný zájem směřuje především k osobnosti Pabla Nerudy a českým překladům jeho poezie. Před několika týdny se v Kunštátě stala laureátkou Literární soutěže Františka Halase.


Pořad připravil v olomouckém studiu Českého rozhlasu Jan Sulovský z Tvůrčí skupiny Regiony Centra výroby ČRo.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: sul
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.