Berlínský zápisník Dory Kaprálové

25. duben 2016

Hostem Slova o literatuře Ludvíka Němce bude spisovatelka, publicistka a rozhlasová dokumentaristka Dora Kaprálová, která právě vydává knihu Berlínský zápisník.

Poslouchejte na Vltavě v pondělí 25. dubna v 17 hodin.

Dora Kaprálová se narodila, vyrostla a dospěla v Brně, už deset let ale žije v Berlíně. Obě tato města označuje ve svých textech shodně - jako B. A o sobě říká, že žije ve vlaku mezi B. a B. Říká to v nadsázce, ve stylizaci, jichž jsou její knihy plné. Jak předloňská mimořádně originální Zimní kniha o lásce, tak Berlínský zápisník jsou – autorčinými slovy – spíše fiktivní dokumenty. Točí ale i dokumenty takzvaně skutečné: pro Český rozhlas, ale i pro německé rozhlasové a televizní stanice. Ve všech žánrech osvědčuje schopnost najít neuralgické body současnosti, tedy i ty svoje, empatii, stylovou vynalézavost a vytříbenost, a také nelaskavý humor, jehož obětí bývá nejčastěji ona sama. Jako když popisuje svou novou knihu:

„Přiznej si. Seš v B. od srpna mizernou učitelkou češtiny, ledabylou pisatelkou vyžádaných i nevyžádaných textů, nepraktickou dokumentaristkou, občasnou kuchařkou ve školce, maminkou. Ale nic Tě poslední tři týdny nebaví víc než psaní tohoto pokoutného zápisníčku, protože jsi doposud nenašla způsob, jak lépe uchopit, že tady s rodinou ještě pořád trčíš; tady v B., z něhož ses už tolikrát v představách stěhovala. Je to tedy zápisník důkazný, hloupý ve své sebestřednosti a vášnivé naivitě, s níž se snažíš do slov vtisknout sotva znatelná gesta těch, na kterých ti záleží...“

Berlínský zápisník psala Dora Kaprálová – ve třech sériích – původně pro webové stránky spisovatele a nakladatele Martina Reinera. Ten také texty nyní vydává knižně – v přísném výběru toho, co přetrvalo dobu. A občas také, zvláště je-li řeč o Berlíně, co novou dobu i předznamenalo.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.