Slovenský bigbít

22. listopad 2007

Přesně tak se jmenují nový desetidílný dokumentární cyklus Slovenské televize i výstava v pražském Popmuseu. Seriál se zatím vysílá jen na Slovensku, ale jistě se časem objeví i na našich obrazovkách. Je jakýmsi doplňkem k staršímu seriálu České televize Bigbít, který vznikal v druhé polovině 90. let.

Zahrnoval rovněž slovenskou scénu, avšak našim sousedům se nyní podařilo objevit a zpracovat další, tehdy neznámé záznamy a materiály. Jde o skupiny jako Tiene, Kometa, Jolana, Fantomas, Beatmen, Buttons, Players, Prúdy, Modus a další. Pražské Popmuseum otevřelo v kulturním centru Kaštan 19. listopadu stejnojmennou výstavu s množstvím fotografií, plakátů, rukopisů, výstřižků z dobového tisku a dalších zajímavostí (včetně autentické kytary Pavola Hammela).

Sobotní Čajovna 1. prosince připomene zajímavé hudební nahrávky slovenské rockové hudby 60. let a představí hlavní tvůrce, scénáristu Jozefa Šuhajdu (druhým scénáristou byl Ĺuboš Jurík) a režiséra dokumentárního seriálu Dušana Rapoše. Za muzikanty zavzpomíná zpěvák Miroslav Žbirka, který tehdy do rozvíjející se slovenského beatové scény vstoupil jako talentovaný patnáctiletý začátečník.

Spustit audio