Slavní cestovatelé vzpomínají

27. červen 2003

Na letní víkendy, tedy dobu, kdy spousta lidí opouští své domovy a cestuje po světě, připravila Česká televize vyprávění zřejmě nejslavnějších a nejznámějších českých cestovatelů - Svět očima Hanzelky a Zikmunda. Tato dvojice procestovala celý svět a své zážitky si nenechávala pro sebe. Pánové napsali řadu knih, natočili spoustu filmů a s exponáty, které ze svých cest přivezli, se mohou seznámit návštěvníci i badatelé ve zlínském muzeu. Ostatně ve Zlíně Miroslav Zikmund dodnes žije. Přestěhoval se sem po roce 1951, kdy s Hanzelkou stříhali ve Zlíně film.

"Bylo to v zimě, před hotelem jsme si připnuli lyže a jeli až do studia. Po práci jsme zase na lyžích dojeli skoro až do hotelové recepce," vzpomíná Zikmund na setkání s městem, které mu učarovalo. "Říkal jsem si, že z Vinohrad na Barrandov na lyžích jezdit nemůžeme, tak jsem přesídlil na Moravu." Dům, ve kterém Miroslav Zikmund bydlí, patřil tehdy Elmaru Klosovi. "On chtěl do Prahy, já sem, tak jsme se velmi rychle domluvili," doplňuje cestovatel. Sám už si nedovede představit, že by trvale žil někde jinde. "Když někde zasadíte strom, a já jsem jich na své zahradě zasadil několik, tak se do té půdy vkořeníte taky," osvětluje svůj vztah ke Zlínu.

Pánové Zikmund a Hanzelka

Spolu s Hanzelkou získala slavná dvojice také několik významných vyznamenání, první z nich v roce 1953. "Ne že bychom byli sběrateli metálů," vysvětluje Zikmund, "ale když jsem přebíral řád z rukou Václava Havla, toho jsem si vážil," dodává. Na otázku, proč se u nás lež a krádež stále nevysvětlitelně toleruje, zatímco u některých primitivních národů jsou za ně nejpřísnější tresty, odpovídá: "Asi proto, že u nás nefungují zákony tak dokonale, jako u lidí, kteří sice třeba neumějí číst a psát, ale o to více se u nich dodržuje morálka."

Slavná cestovatelská dvojice

První část seriálu, který uvede Česká televize v sobotu 5. července, vypráví o mládí obou cestovatelů, o rodičích, školních letech, prvním cestování a také o tom, jak se spolu seznámili. Nerozlučnou dvojici tvořili více než šedesát let.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.