Sláva jeho byla veliká, ale skončil zle. Životní peripetie Rudolfa Štecha

12. listopad 2022

Příběh legendárního stavitele a architekta, který vybudoval v Plzni úchvatné neorenesanční měšťanské domy a nakonec zemřel vlastní rukou uvnitř svého nejslavnějšího díla, plzeňské synagogy.

Architekt, podnikatel, přední plzeňský stavitel ve stylu novorenesance. Do Plzně se přestěhoval s rodinou v roce 1891 ze Slaného. Jeho firma v roce 1889 vyhrála konkurz na stavbu nové synagogy v Plzni.

Rudolf Štech (1858−1908) spolupracoval s Mikulášem Alšem. Ten svými sgrafity a malbami vyzdobil řadu měšťanských domů, které Štech v Plzni postavil. Oba muže spojovalo velké přátelství a možná také lehce bonvivánský postoj k životu. Legendární architekt vystavěl v Plzni úchvatné budovy, ale na všem prodělával a silně se zadlužil. V roce 1908 nevydržel tlak věřitelů a oběsil se v podkroví Velké synagogy. Ta byla v roce 2022 otevřena po náročné rekonstrukci a revitalizaci interiéru a je skutečnou architektonickou perlou města. Rudolf Štech je pohřben na plzeňském Ústředním hřbitově, jeho hrob je zanedbaný, zpustlý. 

V pořadu Miroslava Buriánka hovoří Petr Domanický, pracovník památkové péče a kurátor sbírek a výstav v Západočeské galerii v Plzni a architekt Jan Soukup, projektant rekonstrukce synagogy.

autor: Miroslav Buriánek
Spustit audio

Související