Moravský Hollywood ve Zlíně. V kudlovských ateliérech se natáčely reklamy pro Baťu i filmy Karla Zemana

18. červen 2022

V autentickém prostředí areálu zlínských filmových ateliérů natočil Miroslav Buriánek rozhlasový triptych o jejich historii a současnosti s filmovými znalci a pamětníky.

Nejprve reklamní snímky pro firmu Baťa, později dokumentární, vědeckopopulární, experimentální, cestopisné (Hanzelky a Zikmunda), posléze také filmy hrané nebo animované. To vše vycházelo z ateliérů a laboratoří ve zlínské čtvrti Kudlov postavených podle návrhů architekta Vladimíra Karfíka.

Filmový ateliér Baťa vyrostl na kudlovském kopci v roce 1936. Obuvnická firma nechala kolem vystavět malou kolonii domků pro zaměstnance, čtvrť nazvanou Fabiánka. Bydlela tam například režisérka Hermína Týrlová nebo autor filmové hudby Zdeněk Liška. Zkušenosti v prostorách ateliéru sbírali Elmar Klos nebo Alexander Hackenschmied. V roce 1943 zde začal profesionálně pracovat také Karel Zeman. 

Herecké hvězdy na (filmových) žních 

Na Filmových žních ve Zlíně, v letech 1941 a 1942, byly poprvé promítány filmy: Roztomilý člověk, Noční motýl nebo Advokát chudých. Moderním areálem se procházely tehdejší hvězdy Adina Mandlová, Oldřich Nový nebo Jaroslav Marvan.

Fotografie z natáčení filmu Cesta do pravěku režiséra Karla Zemana

Začátkem 60. let 20. století bylo kudlovské studio vůbec prvním v celé Evropě, které se systematicky zabývalo výrobou filmu pro děti a mládež. Vznikly zde snímky Karla Zemana: Vynález zkázy, Baron Prášil, Bláznova kronika, Na kometě, Ukradená vzducholoď a Cesta do pravěku. 

Kabinet historie a filmová škola

Ukázka z expozice Kabinet filmové historie ve Zlíně

V současnosti se na kudlovské adrese představuje  expozice  nazvaná Kabinet filmové historie. Tisícovka originálních předmětů je v areálu ateliérů vystavena v budově číslo 28. V místě funguje také Střední škola filmová, multimediální a počítačových technologií navazující na dlouholetou úspěšnou tradici zlínské Vyšší odborné školy filmové. Od roku 1961 se ve Zlíně koná Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež. 

Rozhlasových triptych o Filmových ateliérech Kudlov je uzavřen bilancí posledního 62. ročníku Zlín Film Festivalu.

autor: Miroslav Buriánek
Spustit audio

Související