Škola povídek Milady Součkové v interpretaci Daniely Kolářové a Otakara Brouska

5. únor 2023

Hluboká znalost literární historie umožnila Miladě Součkové dekonstruovat zavedené struktury a literární tradice, experimentovat s nimi a karikovat je. To vše se výrazně promítlo v jejím souboru Škola povídek, který nabízí přehlídku literárních stylů a postupů. Poslouchejte on-line čtyři týdny po odvysílání.

Účinkují: Daniela Kolářová, Otakar Brousek, Michal Pavlata, Zdena Hadrbolcová
Režie: Petr Adler, Josef Melč
Natočeno: 1992–1996

Milada Součková je představitelkou a zakladatelkou intelektuální linie české literatury ve 20. století. Její přístup k tvorbě je připodobňován k modernistickým autorům, jako je James Joyce nebo Virginie Woolfová. 

Psala poezii i prózu, po 2. světové válce se přesunula do Spojených států, kde přednášela českou i slovanskou literaturu na několika univerzitách. Literární tvorbu Milady Součkové ovlivnilo přátelství s Romanem Jakobsonem a napojení na Pražský lingvistický kroužek, který podporovala.

Součástí sbírky Škola povídek je i Prostá povídka, která nás zavede do staré loděnice. Autorka vykresluje její chod a pracovníky, na které dohlíží vybledlý malovaný lev. Ten ví, že poctivé tesařství je umění a že není snadné udělat pořádnou loď. Na jednu takovou loď nastupuje pan Seifert s dcerami Klárou a Fany. Čeká je dlouhá cesta – až do Prahy. Všichni se těší, jen Fany má obavy z tak velké výpravy. Bojí se o zavazadla, o zvídavou sestru, obává se špatného počasí... Naštěstí umí tatínek vyprávět tak krásně, že i Fany na chvíli přestává myslet na své strachy.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.