Severský pohádkový thriller. Divadlo na Vinohradech uvádí vrcholné dílo Ingmara Bergmana Fanny a Alexander

8. březen 2019

Film Fanny a Alexander z roku 1982 je považovaný za vrcholné dílo švédského režiséra Ingmara Bergmana. Tříhodinová rodinná měšťanská freska, do které Bergman promítl zásadní témata své tvorby, získala řadu cen včetně Oscara a Zlatého Glóbu. Divadelního provedení už se příběh Fanny a Alexandr dočkal na Slovensku, v Anglii i ve Francii a dnes večer bude mít českou premiéru v Divadle na Vinohradech.

Osmiletá Fanny a desetiletý Alexander jsou členy rozvětvené rodiny Ekdahlových. Když jejich otec zemře, matka se provdá za protestantského biskupa Vergéruse. Despotického a dogmaticky asketického vdovce, v jehož domě čeká rodinu a hlavně Alexandra peklo, kterému snaží vzepřít.

Fanny a Alexander

„Zastávám názor, že se divadlo nemá převádět z filmu na divadelní scénu, nicméně sám se teď dopouštím toho, že něco takového organizuji a podílím se na tom, že text pro jeviště připravuji,“ říká šéf dramaturg vinohradské scény Jan Vedral, který při psaní scénáře vyšel z filmové novely, kterou Ingmar Bergman napsal podle svého filmového scénáře. „Důsledně jsem pracoval s knihou v překladu pana Černíka a zakázal si se v průběhu práce podívat na film, protože jsem musel najít řešení, které se ukáže jako scénické.

Fanny a Alexander

Režisérem vinohradské divadelní adaptace je Pavel Khek, podle kterého není titul sázkou na jistotu, ale spíš režijní výzvou. „Původně jsem nabídku odmítl, ale když jsem si přečetl scénář, objevil jsem tam divadelní potenciál.“

Fanny a Alexander je dovršením Bergmanovy tvorby. Archetypální souboj dobra a zla autor nahlédl dětskýma očima a vinohradská scéna uvádí inscenaci podtitulem severský pohádkový thriller. „Je to dílo, které je komplexní, znamenité, hluboké. Ukazuje proměnu rodiny a společnosti. A ačkoli se děj odehrává před první světovou válkou, tak to trochu odpovídá katastrofickému prožívání doby, které máme dnes,“ říká Jan Vedral.

Fanny a Alexander

V inscenaci se představí zhruba polovina zdejšího početného hereckého souboru. Dva hlavní dětské hrdiny hrají dospělí herci - Tereza Terberová a Viktor Javořík. Podle režiséra Pavla Kheka by totiž dětští herci takové role těžko zvládli. „Snažili jsme se, aby Viktor s Terezou v sobě objevili dětské myšlení, autenciticu, čistotu a jednoduchost.“

Inscenace Fanny a Alexander má v Divadle na Vinohradech premiéru dnes večer. Reprízy jsou na programu 11., 14. nebo 20. března.

Spustit audio