Seriál o obyvatelích satelitního městečka

5. duben 2004

Po Černých baronech nasazuje Česká televize další původní seriál. Jmenuje se Místo nahoře a jeho hrdiny jsou především obyvatelé jednoho trochu zvláštního satelitního městečka.

Režisér Karel Smyczek chce, aby se jeho dílo stalo seriálem v pravém slova smyslu hereckém, tedy abychom si ještě dlouho po jeho odvysílání pamatovali některé postavy a především výkony jejich představitelů (v hlavních rolích se tu objevují například Bára Munzarová, Ondřej Vetchý, Miroslav Táborský, Simona Stašová, Viktor Preiss, Vilma Cibulková či Bára Seidlová). Scénář k seriálu napsali Štěpán Kopřiva, Jiří Pavlovský a Marek Dobeš. Posledně jmenovaného se ptáme:

Nový seriál České televize Místo nahoře

Kde jste se vlastně vzal v satelitním městečku?

Jednou mě (tenkrát ještě) přítelkyně vytáhla na procházku a ocitli jsme se uprostřed satelitního městečka. Důkladně jsme si to tam prohlédli, abychom věděli, kde asi nikdy nebudeme bydlet. Když jsme pak dostali nabídku na seriál ze současnosti, tak jsem si na to místo vzpomněl.

Proč je vám vzorem místo, kde nikdy bydlet nechcete?

Protože zároveň chci vědět, jak se tam bydlí.

A dozvěděl jste se to při přípravách seriálu?

Do jisté míry ano. V seriálu ale vytváříme situaci, která v českých satelitních městečkách asi příliš obvyklá není. "Naše" městečko totiž staví firma, která se dostala do potíží a domy prodává hluboko pod cenou. Ty domy si tak mohou dovolit i "normální" lidé. Ti se pak po nastěhování setkávají s těmi, kteří tam už bydlí. Podle objednávky produkční společnosti má náš seriál být o současných lidech, jejich rozpětí je široké: od takových, s jakými se televizní diváci setkávají běžně, až po ty, které sice nikdy neviděli, ale zajímají je.

Jak se žije ve skutečném satelitním městečku?

To hodně závisí na tom, kdo tam žije. Ve své podstatě jsou satelitní městečka novotvary, kterým se jejich obyvatelé musí do značné míry přizpůsobovat. Život tam asi nebude jednoduchý a má svá specifika. Satelitní městečka se vždy přes den vylidní, zůstanou tam jenom ochranky a zelené vdovy, a večer se zase zalidní.

Očekáváte po odvysílání seriálu z "potrefených míst" nějaké reakce?

Teoreticky je možné, že nás budou obyvatelé satelitních městeček nahánět. Ale vzhledem k tomu, že jsme proti nim nevystoupili ani jedinou smyšlenou, lživou nebo nepřátelsky laděnou postavou či situací, tak spíš očekávám, že se budeme moci doživotně v satelitním městečku ubytovat a do místních lesů chodit pod patronací lesní správy na houby.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.