Trnkovy loutky ze Snu noci svatojánské. Šedesát let čekají v krabici, až je opraví

5. prosinec 2018

Tento týden se na Vltavě věnujeme loutkám. V Mozaice se vypravíme na Kampu, do domu, ve kterém žil výtvarník Jiří Trnka a kde v krabici čekají na restaurování jeho slavné loutky.

Svébytná filmová adaptace Shakespearova díla Sen noci svatojánské z roku 1959 patří k vrcholným dílům výtvarníka Jiřího Trnky. Šedesát let staré loutky jsou však v dezolátním stavu a syn a vnuk Jiřího Trnky se rozhodli zkusit ve veřejné sbírce vybrat peníze na jejich zrestaurování. Povedlo se jim to. Ačkoli do konce sbírky zbývá několik dní, mají víc než 250 tisíc korun, které potřebovali. Zrestaurované loutky plánují představit příští rok na podzim na retrospektivní výstavě k 50. výročí úmrtí Jiřího Trnky v galerii GASK v Kutné Hoře.

S vnukem výtvarníka, Matyášem Trnkou, se na pražské Kampě, v domě z 2. poloviny 18. století, potkala Alena Rokosová. „V tomto domě žil se svojí druhou rodinou - s mým tátou a tetou. Nebyla tu žádná pracovna, ateliér. Úplně původně to byl klášter slepých jeptišek, takže to nikdy nebylo zamýšleno jako obytný dům. Jiří Trnka ho ale vevnitř výrazně architektonicky upravil.“

Z více než 130 filmových loutek, které Jiří Trnka navrhl a nechal vyrobit, se jich dochovalo kolem třiceti. „V naší rodině je jich asi dvacet a potom víme ještě o dalších deseti. Stav loutek je různý – od dezolátního až po poměrně dobrý.“

Marionety, manekýni, maňásci! Advent na Vltavě startuje s loutkami

Loutky Jiřího Trnky

V roce 1958 vzniklo v Hradci Králové Divadlo radosti a komedie – DRAK. Místo, které asi nejlépe ztělesnilo stylovou proměnu našeho loutkového divadla v druhé polovině 20. století. U příležitosti tohoto výročí a také s ohledem na nedávný zápis českého a slovenského loutkářství na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO loutkám věnujeme týden vysílání od 3. do 9. prosince.

Matyáš Trnka plánuje také vytvořit digitální kopie loutek, převést je do 3D podoby a na plánované výstavě v Kutné Hoře je chce využít do instalace s virtuální realitou. Předesílá ale, že – ačkoli by to šlo – loutky nechce znovu animovat a nechat je hrát.

Spustit audio