Marionety, manekýni, maňásci! Advent na Vltavě startuje s loutkami

3. prosinec 2018

V roce 1958 vzniklo v Hradci Králové Divadlo radosti a komedie – DRAK. Místo, které asi nejlépe ztělesnilo stylovou proměnu našeho loutkového divadla v druhé polovině 20. století. U příležitosti tohoto výročí a také s ohledem na nedávný zápis českého a slovenského loutkářství na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO loutkám věnujeme týden vysílání od 3. do 9. prosince.

Šedesátiny DRAKu zachytila v Hradci Králové Veronika Štefanová a vysílat o nich budeme v divadelních Reflexích v pátek 7. prosince. Portrét emblematické režisérské osobnosti nejen pro Hradec, ale pro celé moderní loutkářství – Josefa Krofty uvedeme ve středu 5. jako Večer na téma. Vzpomínky za život s DRAKem představují Osudy hudebníka a loutkoherce, nositele ceny Thálie za celoživotní mistrovství Jiřího Vyšohlída – od pondělí 3. prosince. Víkendová příloha představí zakladatele Říše loutek a potomka slavného uměleckého rodu Vojtěcha Suchardu. Vizitka přivítá Ninu Malíkovou, která se spolu s dalšími historiky loutkářství zasloužila o zapsání na seznam UNESCO.

Představení hradeckého divadla DRAK ve vás vždy otevře něco nového - Faust

A protože loutkářské texty lákají také rozhlasové tvůrce, pimprlové bude i sobotní rozhlasové jeviště. Uvedeme jednu z loutkářských realizací Josefa Henkeho podle parodické loutkohry Milana Knížáka o Adamitech. A v premiéře jednu z loutkoher španělského básníka Federica Garcíi Lorcy.

Muzeum loutek v Plzni

Tradice našeho loutkářství se odvozuje od kočovných rodinných marionetářů a od barokního pojetí divadla (velké dřevěné panáky nejednou vyřezávali stejní řezbáři jako postavy svatých na barokních oltářích). Moderní zájem o loutky rozpoutala v roce 1911 první loutkářská výstava v Národopisném muzeu Praze. Loutková představení začínali organizovat Sokoli, fenoménem se stala domácí loutková divadla. Zakládali se loutkové spolky a divadla – například pražská Říše loutek či Skupovo divadlo Feriálních osad v Plzni.

V roce 1949 vzniklo Ústřední loutkové divadlo v Praze a jeho pobočky v dalších městech. Umělecké loutkářství se v 50. letech odvrátilo od marionetářské tradice a vydalo se směrem sovětské poetiky.

Faust v Draku. Hradečtí divadelníci se vrací k loutkářským kořenům

Faust, Divadlo Drak

Šedesáté výročí Divadla Drak se režisér Jakub Vašíček rozhodl uctít inscenací Faust, jejíž premiéra byla uvedena v rámci festivalu Divadlo evropských regionů. Východiskem pro inscenaci byl text Jindřicha Veselého, který se inspiroval z lidových loutkářských her s faustovskou tematikou.

Hradecké divadlo DRAK se ale později vydalo jinou cestou. Brzy po svém vzniku se generace tvůrců Františka Vítka, Pavla Kalfuse a Miroslava Vildmana, a dále Josefa Krofty a Petra Matáska vrací k marionetám na drátech, které často obnažují až na dřevo a staví na jeviště i s jejich vodiči. Iluze tuhle generaci nezajímá. Dráždí a inspiruje je naopak vztah člověka a loutky.

autor: Petr Gojda
Spustit audio