Sbírka mých triček. V německém překladu vyšel další titul japonského autora Haruki Murakamiho

28. leden 2022

Trička Haruki Murakamiho jsou den ode dne populárnější. Některé obchody ta trička dokonce prodávají. Samozřejmě pouhé reprodukce a i ty jsou už vyprodané. Originály budou zřejmě někdy vydražené. Zatím si Murakamiho fanoušci mohou přečíst jeho novou knihu. Pod názvem „Sbírka mých triček“ ji vydalo jeho kmenové nakladatelstvi Dumont. Eva Novak tak učinila.

Přebal knihy Haruki Murakami: Meine gesmmelten T-Shirts

O Murakamim je známé, že nerad mluví sám o sobě. V tomto případě dává čtenáři možnost přece jen nepřímo nahlédnout do jeho soukromí – otevírá nám svou šatnu. Jeho nejnovější titul „Sbírka mých triček“ (Meine gesammelten T-Shirts) obsahuje literární úvahy nad stovkou těchto nepostradatelných kousků oblečení, které autor různým způsobem získal. A za každým z nich se skrývá určitý a téměř vždy zajímavý příběh. Hned v úvodu se dozvídáme, že není žádný sběratel, ale přesto do svých 72 let mnoho nahromadil. Má tolik gramofonových desek, že si je všechny nikdy nestačí poslechnout. To samé platí pro tužky, které se hromadí a také pro trička.

Murakami otevřel krabice s tričky a vybral jich přes stovku. Rozdělil je podle motivů do kategorií, vyfotografoval a začal psát. První tričko sbírky je žluté a nese nápis Tony Takitani House. Patří mezi tynejdůležitější. Koupil ho za jeden dolar na Havajských ostrovech a pokoušel se představit si člověka, který se za tímto jménem skrývá. A pak o něm napsal stejnojmennou povídku. Ta byla zfilmovaná a oceněná v jednom z filmových festivalů v Locarnu. „Ze všech investic mého života byla tahle bezesporu tou, která se nejvíc vyplatila“, podotýká Murakami.

Máloco, se tak hodí k projekci vlastního nitra jako plocha trička, které hraje bezesporu jednu z hlavních rolí v popkultuře. Je to plátno, postoj a reklama v jednom. Nejvyšší čas, že se tohoto tématu ujal a skvěle zhostil autor Murakamiho formátu. 

autor: Eva Novak
Spustit audio

Související