Obsah, který se týká nás všech. Německý spisovatel Ferdinand von Schirach vydal knížečku s názvem Každý člověk

22. duben 2021

A opět je to Ferdinand von Schirach a jeho útlá knížečka Jeder Mensch, která v Německu podněcuje veřejné diskuze. Pouhých 30 stránek v miniformátu o obsahu srovnatelném s výbušninou. Eva Novak komentuje.

Přebal knihy Ferdinanda von Schiracha: Jeder Mensch

Poprvé nechal Ferdinand von Schirach rozhodnout čtenáře a posléze diváky v divadelní hře Teror za pilota – přistát podle příkazů únosců na plném stadionu nebo jinde a zabít všechny pasažéry. Tenkrát většina hlasovala pro druhou verzi příběhu. Druhým tématem loni na jaře byla divadelní hra Bůh – jednalo se v ní o asistenci při sebevraždě. A opět byla většina hlasů pro pomoc v těchto extrémních případech.

Čtěte také

Tentokrát si vzal Ferdinand von Schirach na mušku základní lidská práva Evropské unie. V eseji Každý člověk navrhuje rozšířit Chartu lidských práv o některé – podle něj – nezbytné body. V úvodu von Schirach předkládá krátký a výstižný exkurz do historie Charty lidských práv a jejího prapůvodu v Deklaraci nezávislosti z roku 1776. Aby podpořil svou teorii o nutnosti rozšíření její dnešní podoby píše: „Text Thomase Jeffersona původně zněl: Tyto zde sepsané pravdy jsou svaté a nepopiratelné. Benjamin Franklin text poopravil a místo Jeffersonova návrhu napsal: Tyto pravdy jsou samozřejmé.“

Ve skutečnosti ale samozřejmé bohužel nebyly, byly jen pouhou utopií, píše von Schirach. Jedenáct let poté se sešlo 55 delegátů, jako výsledek jejich jednání vzešla ústava Spojených států amerických. V té době vlastnila polovina z nich otroky. Pro Schiracha pádný argument pro zahájení diskuze o změnách dnešní podoby Charty lidských práv, která také už podle něj neodpovídá skutečnosti.

Všichni Evropané mají možnost na webových stránkách pod you.wemove.eu hlasovat pro rozšíření Charty lidských práv EU.

autor: Eva Novak
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.