Káva a cigarety. Nový titul Ferdinanda von Schiracha boduje v německém žebříčku bestsellerů

3. duben 2019

Ferdinand von Schirach, který doposud psal pouze o svých klientech a vlastní soukromí pečlivě chránil před veřejností, ve své nové knize roušku více než poodkrývá. Sbírka krátkých i delších příběhů - Káva a cigarety je silně autobiografická.

Von Schirach píše o svém životě se stejným odstupem jako o životě své klientely - to je zpočátku trochu překvapující, ale po přečtení několika stránek, už zase vychutnávám jeho typický lakonicky těsný styl.

Prima sezony Josefa Škvoreckého. Vychází publikace nahlížející za oponu známých faktů

Josef Škvorecký: Prima sezóny 1924-2012

Josef Škvorecký ovlivnil českou kulturu hned několika způsoby. Jako spisovatel napsal knihy, které baví a dojímají celé generace. Jako nakladatel zase udržoval díky exilovému 68 Publishers českou literaturu při životě, když jí bylo nejhůř. Jaký ale byl jako člověk? Jak vypadalo jeho dětství a jak prožíval všechny dramatické změny svého života?

Schirachova útlá knížka obsahuje 48 textů - od jednostránkových až po desetistránkové. Některé budí dojem krátkých fejetonů, jiné jsou spíš eseje, ale jedno mají společné: skepsi, smutek a depresi. Speciálně v autobiografických textech dominuje bluesová nálada.

První text je rychlou procházkou Schirachovým dětstvím a mládím. Působí na mě jako kurátorská prohlídka výstavy - v takovém odstupu autor čtenáře provádí. Text je plný tabulátorů, které jsou nastavené na barvy a vůně. Krátké, těsné, rychlé vjemy, které na koncích vět vytvoří pregnantní obraz těch několika let. Občas text vystřelí do výšky - dvě vyvýšeniny jsou smrt jeho otce a vlastní pokus o sebevraždu, vyprávěný s exkursem k sebevraždě Heinricha von Kleista v roce 1811.

Čtěte takéBouřlivé vztahy, sexuální experimenty i vnitřní démoni. Vychází ilustrovaný životopis Davida Bowieho

Vůbec se to známými osobnostmi v Schirachových příbězích jen hemží. Své neskrývané vášni kouření věnoval hned několik stránek, hlavní roli hraje jeden z posledních velkých nekompromisních řetězových kuřáků - Helmut Schmidt. Pro Schiracha ideální kuřák, který v životě vykouřil jistě přes milión cigaret a jeho posedlost kouřením ho neopustila, přes tři by-passy a kardiostimulátor. Text uvádí poznámka Marka Twaina, který jednou prohlásil, že se po smrti na nebe může vykašlat, pokud tam nebude moci kouřit. A v závěru textu leží Jean-Paul Belmondo ve filmu U konce s dechem krátce před smrtí na pařížské dlažbě a naposled zatáhne z cigarety přilepené v koutku úst.

Frida Kahlo a její mistrovská díla. Monografie mapuje bouřlivý život mexické malířky

Fridy Kahlo a její mistrovská díla

Komplexní vhled do života a tvorby mexické malířky Fridy Kahlo nabízí nová monografie anglického autora Juliana Beecrofta. Kniha Frida Kahlo a její mistrovská díla mapuje osobnostní i tvůrčí vývoj originální umělkyně, která se odmítala stát pasivní obětí svého osudu, a místo toho začala jedinečným jazykem, který ji proslavil po celém světě, malovat svou vlastní realitu.


Autor často hledá analogii k dnešku, k aktuálnímu politickému dění. Nevyhýbá se ani citátům Balduina von Schiracha - jeho dědy, který označil deportaci vídeňských židů v roce 1942 za „aktivní příspěvek k evropské kultuře“. Pro Schiracha je jeho původ prokletí a požehnání zároveň.

Schirachovy romány byly přeloženy do 40 jazyků a jeho divadelní hra Teror byla jen v Německu uvedená více než tisíckrát, nyní se hraje po celém světě.

Kaffee und Zigaretten, Německo, březen 2019. Nakladatelstvi Luchterhand, 192 stran.

autor: Eva Novak
Spustit audio