Bouřlivé vztahy, sexuální experimenty i vnitřní démoni. Vychází ilustrovaný životopis Davida Bowieho

10. leden 2019

Zpěvák, herec, hudební skladatel, multiinstrumentalista, producent, malíř a průkopník nejen nových hudebních, ale i módních trendů. Tím vším byl britský umělec David Robert Jones, který se do historie světové populární kultury zapsal jako David Bowie.

Život a bouřlivou uměleckou i osobní dráhu této nepřehlédnutelné osobnosti a muže mnoha tváří zachycuje prostřednictvím surrealisticky laděných maleb i textů ilustrovaný životopis, který vytvořila autorská dvojice María Hesseová a Fran Ruiz. „Kniha mapuje jeho život od narození až do smrti. Sleduje Bowieho uměleckou dráhu a zároveň osobní život, také odbočky od hudby do jiných uměleckých žánrů. Popisuje jeho eskapády s drogami, ženami a různé sexuální experimenty. Materiál, se kterým kniha pracuje, je opravdu rozsáhlý,“ říká literární redaktorka Katarína Belejová.

David byl neskutečně cílevědomý. Jednoho dne si řekl, že bude hvězdou světového formátu a pracoval tak, aby to tak jednou skutečně bylo. Z té knížky vychází jako rozervaný člověk, který bojoval s mnoha vnitřními i vnějšími démony.

Podstatnou částí knihy jsou i lidé, kteří Davida Bowieho od jeho dětství obklopovali a kteří ho výrazně formovali. „Seznamujeme se tu například s jeho bratrem, který na něj měl dlouhou dobu velký vliv, dále jsou tam popsány jeho milostné vztahy, jeho románky, ale i jeho dvě manželství – s Angelou a Iman. Dále jsou tam zmiňované jeho děti. A jelikož byl David Bowie v umění chameleonem, potkáváme tam třeba i Lou Reeda, Andyho Warhola, Iggyho Popa, Freddieho Mercuryho a další velikány.“

Ilustrovaný životopis Davida Bowieho vydalo nakladatelství Albatros Media/C Press.

Spustit audio