Potřebuji pouze vzduch. Německá novinářka Hannah Lühmann přichází s literárním debutem Chvíle oddechu

5. srpen 2021

Hannah Lühmann studovala v Berlíně a Paříži filozofii a pracuje jako zastupující vedoucí rezortu fejeton v deníku Welt. Během pandemie se jí podařila sepsat prozaická prvotina s názvem Auszeit – čili volně přeloženo Chvíle oddechu. Eva Novak knihu četla a přináší její recenzi.

Přebal knihy Hannah Lühmann: Auszeit

Chvíle oddechu je doba, kterou tráví Henrietta se svou dlouholetou kamarádkou Paulou kdesi v lesích. „Ještě nejsem stará. Mám ještě čas. Potřebuji pouze vzduch. Vzduch a odstup, abych mohla dát leccos do pořádku. A to mohu dělat teď. Čím dál jdu, tím jasněji vše vidím.“ To jsou úvahy protagonistky románu Henrietty na jedné z prvních procházek lesem. Odjela s Paulou z města do chaty Paulina dřívějšího přítele. Chata stojí na samotě a obě se shodnou, že jde o ideální místo pro smutek, urovnání myšlenek a plánování budoucnosti.

Henrietta, nedávno třicetiletá, si je jistá, že všem okolo ní, ale především její přítelkyni Paule, všechno v životě vychází, vše se automaticky spojuje a zapadá do sebe. Ne vždy zcela optimálně, ale všichni žijí životy, které mají – alespoň pro ni při pohledu z venku – rozpoznatelný smysl.

Kniha Hannah Lühmann: Auszeit

Oproti tomu v Henriettině životě nevychází vůbec nic. Zcela evidentně se vždy rozhodne – pokud vůbec má tu možnost – pro to špatné. To v ní vzbuzuje pocit nejistoty a dokonce i studu a proto si většinu věcí nechává pro sebe. Mezi jeden z těchto nesdílených faktů patří například těhotenství. Otcem jejího budoucího dítěte je Tobias, kterého Paula označila za přinejmenším divného. Henrietta se rozhodne pro potrat a později zjistí, že se opět rozhodla špatně.

A najednou se objeví Tom – Paulin přítel – a příběh dostane zcela jiný spád. Ukáže se, že všechny procházky v přírodě a anylýzy rozhodnutí nic nepřinesly. Henrietta se rozhodne opět a neomylně pro to nesprávné. Tentokrát to ovšem bude mít dlouhodobější následky než smutek z nenarozeného dítěte.

Stále nemohu věřit, že se to opravdu stalo. A už vůbec nepochopím, že vždycky udělám přesně opak toho, co opravdu chci a co opravdu potřebuji.
Henrietta, hrdinka knihy Auszeit od Hannah Lühmann

Profesionálně a místy až s nesnesitelnou precizností pitvá Hannah Lühmann ve své literární prvotině sny a obavy jedné generace, té kolem třicítky. Generace, která má zdánlivě všechno, ale nedostává se jí toho podstatného – štěstí.

autor: Eva Novak
Spustit audio

Související