Odchod z jednoho světa do druhého. Právě vyšel druhý román německé spisovatelky Judith Hermannové

13. květen 2021

Melancholie, pohroužení do sebe, opojení svobodou a fascinující výlety do minulosti – to je krátká charakteristika nového okouzlujícího románu Judith Hermannové. Je jedním z pěti nominovaných titulů na Cenu lipského knižního veletrhu, která bude udělena 28. května. Eva Novak novinku Judith Hermannové četla.

Přebal knihy Judith Hermann: Daheim

To neodolatelné na románech a povídkách Judith Hermannové je atmosféra. Jak ji autorka navodí lze popsat snad takto: krátké, krystalicky průzračné věty, velmi úsporná a výstižná srovnání. Výsledkem je křehká krása, srovnatelná snad jen s porcelánem čínského čajového šálku.

Sedmačtyřicetiletá bezejmenná ich-vyprávěčka opustila starý svět, nejmenované německé město, a nyní bydlí a pracuje na severním pobřeží. Usadila se v opuštěném úsporně zařízeném domě, stojícím ve sporadické severské krajině. Pracuje jako servírka v restauraci svého bratra. Její dospělá dcera je na cestách a občas se ozývá z dálky. Svému bývalému muži posílá krátké dopisy, zprávy o tom, jak vypadá její nový život na severu.

Ve vzpomínkách se vrací do světa, který opustila. Jedna z klíčových vzpomínek je ta z léta ve městě, ve kterém předtím žila a pracovala v továrně na cigarety. U pumpy, kde si kupovala zmrzlinu, ji osloví neznámý muž, který ji chtěl zaměstnat jako asistentku. Po návštěvě u něj doma se od něho a jeho ženy dozvídá, že se jedná o asistenci při kouzelnickém triku – rozřezání v dřevěné truhle. S tímto trikem vystupují na okružních plavbách. Naše vypravěčka se ale nakonec do přístavu nedostaví a rozhodne se pro život na severu. Fenomén dřevěného uzavřeného objektu se na dalších stránkách románu znovu a znovu objevuje – ať jako past na kunu nebo výchovná metoda jedné bezcitné matky. 

Judith Hermannová se narodila v roce 1970 v Berlíně a doposud vydala čtyři sbírky povídek a dva romány. Téměř vše bylo přeloženo do češtiny a vyšlo v brněnském nakladatelství Větrné mlýny.

Judith Hermann: Daheim. Nakladatelství S. Fischer, Frankfurt, 2021. 300 stran.

autor: Eva Novak
Spustit audio

Související