Šarlatán je o boji Boha s ďáblem v duši člověka, říká o svém novém filmu Agnieszka Holland

17. srpen 2020

Po nucené koronavirové pauze se do kin dostává nový snímek režisérky Agnieszky Holland Šarlatán. Světovou premiéru na Berlinale ještě stihl, českou, naplánovanou na březen, už ne. Do biografů tedy přichází teď.

„Šarlatán je překvapivě komplikovaný pokud jde o to, kdo je hodný, kdo zlý, kdo statečný a kdo zbabělý. Jeho hlavní téma je složitost lidské duše,“ charakterizuje svůj nový opus režisérka Agnieszka Holland.

Hlavní postavou snímku je léčitel Jan Mikolášek, který ze vzorku moči uměl rozpoznat choroby a léčil je směsmi bylin. V tom byl mistr. Podle dostupných údajů mu rukama prošlo pět a půl miliónu pacientů, drtivé většině z nich pomohl. Bylinky znal dokonale. Věděl, kterou na co nasadit, a pacientům je prodával. Díky tomu hodně zbohatl, což samozřejmě neušlo komunistickým pohlavárům a StB. Po smrti Antonína Zápotockého, který nad ním držel ochrannou ruku (Mikolášek mu zachránil nohu), se začala nad léčitelem stahovat mračna. Byl zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k několika letům vězení. „To ho zlomilo, k léčení se pak už nikdy nevrátil a zemřel v zapomnění,“ říká k tomu Agnieszka Holland. Při práci na filmu se ale setkala s mnoha lidmi, kteří s Janem Mikoláškem přišli do styku nebo znali někoho, koho Mikolášek léčil. 

Po Občanu Jonesovi, který vyhrál festival v Gdyni, je Šarlatán další režisérčin historický film, který se však vztahuje k dnešku. „Historická témata mi dávají možnost mluvit o tom, co mě zajímá, o tom, co je důležité pro současnost. Kdybych ten film točila jako čistě současný, možná by byl pro diváka méně srozumitelný, než když vidí určité věci v historických kostýmech,“ přemýšlí Agnieszka Holland. 

Josef Trojan ve filmu Šarlatán

Ve filmu Šarlatán hrají tři členové rodiny Trojanů. Jana Mikoláška ve věku čtyřicet až pětašedesát let hraje Ivan Trojan, mladého Mikoláška ztvárňuje Trojanův syn Josef, a ve snímku se mihne i Josefův bratr František – jako filmový Mikoláškův bratr. „Měli jsme velké štěstí, že nám tenhle klan umožnil postihnout celý dlouhý život člověka,“ pochvaluje si režisérka. 

Čtěte také

Podle Ivana Trojana byl Jan Mikolášek výjimečný a složitý člověk, u kterého je těžké dopátrat se motivací jeho chování. „Byl to rozporuplný muž, měl v sobě silně zakořeněné dobro i zlo, každopádně s obrovskou vášní pro pomoc lidem. Svůj úděl vnímal jako poslání dané od Boha,“ dodává Josef Trojan. Otec i syn se shodují v tom, že hrát takovou postavu je psychicky náročné. „Dobro i zlo projevoval Mikolášek vždycky velice intenzivně. A šel si za svým i přes různé oběti. To herce stojí velké emotivní vypětí,“ vysvětluje Josef. „Hledání toho, co vedlo Mikoláška k jeho činům, je velmi složité. Důležitá tak byla už samotná příprava před natáčením. Film se točí na přeskáčku a odehrává se v několika časových rovinách, a já jsem musel vždycky vědět, kde jsem a proč tam jsem. Proč jsem zrovna pozitivní nebo negativní, z čeho to vychází,“ doplňuje Ivan Trojan. Podle svých slov si musel vytvořit složitou mapu a v ní se zorientovat. Podle režisérky Agnieszky Holland se to povedlo i díky hereckým kolegům Trojanů. Ve filmu září například Jaroslava Pokorná, Juraj Loj, Jiří Černý nebo Miroslav Hanuš.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.