Samuel Königgratz: Ještě žiju s věšákem, čepicí a plácačkou. Pro všechny milovníky kolejí a maloměstských nádraží

9. červenec 2024

Rozhlasová hra Ještě žiju s věšákem, čepicí a plácačkou je krácenou verzí původní divadelní hry Samuela Königgratze. Odehrává se v jednom letním dni na železniční stanici v Dolní Poustevně, kde se průběžně setkávají tamější drážní zaměstnanci. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a režie: Silvester Lavrík
Osoby a obsazení: Antonín Jánský (Martin Havelka), Petr Dvořák (Miloslav Mejzlík), Aleš Podzimek (Michal Bumbálek), Gabriela Kleinová (Tereza Chytilová), Esmeralda Tóthová (Eva Vrbková), Gezider Šulc (Vladimír Hauser), František Bláha (Marek Daniel), Rudolf Altrichter (Radim Fiala) a Evžen Deka (Pavel Zatloukal)
Dramaturgie: Marek Horoščák
Zvukový mistr: Josef Daněk
Natočeno: 2003
v Českém rozhlase Brno

Všední den „modrých andělů“ nebo „ajznboňáků“, jak si železničáři také říkají, se na místním nádraží nese v duchu předtuchy o příjezdu kontrolora z ústředí. Osudy lidí, zvyklých na drsnější podmínky, jsou zaznamenány s humorem, nezastírají však vlastní tragikomiku.

Ještě žiju s věšákem, čepicí a plácačkou je první hrou, kterou na sebe upozornil širší publikum dramatik René Levínský, skrytý v případě tohoto textu za pseudonym Samuel Königgratz. Původně ji napsal pro amatérský soubor Nejhodnější medvídci. Její premiéra proběhla v koprodukci Divadla Na tahu roku 2001 v režii Andreje Kroba.

Cesta vtipného dramatického textu pokračovala na profesionální jeviště Divadla v Dlouhé (režie Hana Burešová, 2003), Městského divadla Zlín (režie Petr Štindl, 2003), Městského divadla Karlovy Vary (režie Andrej Krob, 2003) a Divadla Šumperk (režie Martin Františák, 2013). Podle hry vznikl v roce 2005 stejnojmenný film režiséra Pavla Göbla.

René Levínský (1970) vystudoval teoretickou fyziku na ČVUT a získal doktorát z teoretické ekonomie na CERGE Univerzity Karlovy. Několik let přednášel na univerzitě v německém Freiburgu, poté se přesunul do vědeckého výzkumu v institutu Maxe Plancka v Jeně, nyní působí v ČR. Mimo to je členem Game Theory Society.

V roce 1988 zakládal v Hradci Králové divadelní soubor Nejhodnější medvídci, pro který začal psát původní texty. Dramatické tvorbě se věnuje dodnes, díla signuje pseudonymy: Samuel Königgratz, Šimon Olivětín, Arnalt Lionlöwe, Helmut Kuhl aj.

Z mnoha her uvedených českými profesionálními i amatérskými soubory uveďme ty nejnovější. Pro činohru Národního divadla v Praze napsal drama Dotkni se vesmíru a pokračuj. V Klicperově Divadle v Hradci Králové je k vidění jeho komedie Celý život nestačí, Divadlo v Dlouhé uvedlo v premiéře zatím poslední autorův dramatický počin Don Juan a já.

V Českém rozhlase byla v roce 2017 natočena rozhlasová verze jeho hry Úvod do práce s počítačem pod názvem Rekvalifikační kurz s Petrem Vaňkem v hlavní roli.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.