Sádrová hlava jiné Marie. Z veršů současné české básnířky Kateřiny Bolechové

10. říjen 2021

Českobudějovická básnířka Kateřina Bolechová čte a komentuje verše ze své prozatím poslední vydané sbírky nominované na cenu Moleskine Litera. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Kateřina Bolechová
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 10. 10. 2021
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu

Mezi finalisty ceny Moleskine Litera za poezii se v letošním roce objevila i nová sbírka Kateřiny Bolechové (1966) Sádrová hlava jiné Marie. A i když cenu nakonec získal jiný titul (Zápisky z garsonky Pavla Novotného), upozornila porota svou nominací na zajímavý básnický počin.

Sádrová hlava jiné Marie je v pořadí už pátou knížkou Kateřiny Bolechové. V roce 2021 ji vydalo nakladatelství Petr Štengl. Je to sbírka neokázalých básní, pevně usazených ve všednosti dne a života. V úsporných obrazech se před námi odvíjí příběh ženy, která v dobrém i ve zlém pečuje o už nemohoucí starou Marii v jejím panelákovém bytě. Je její jedinou oporou ve světě, který už je dávno jiný, než kdysi býval. „Já stárnoucí, ona přestárlé dítě...“ Dny plynou a v pečující ženě z povinnosti vydané napospas obnaženému stáří a úpadku bytí se sváří odpor, vztek a lítost.

Spustit audio

Související