Různé divadelní formy a společný jmenovatel Franz Kafka. Co s ním na divadle?

14. červen 2024

Cyklus Šárky Švábové Kafka na divadle sleduje možnosti reflexe kafkovské poetiky optikou odlišných divadelních žánrů. Na vybraných divadelních adaptacích Kafkova života a díla zkoumá, jak může jeho odkaz rezonovat v činohře, tanci, kabaretu, novém cirkuse i pohádce.

Jak se může s Kafkou co možná nejpoctivěji popasovat činohra? Herec Martin Finger a skladatel Ivan Acher vzpomínají na slavnou inscenaci Dušana Davida Pařízka Proces, uvedenou roku 2007 v Pražském komorním divadle.

Martin Finger | Franz Kafka / Dušan D. Pařízek: Proces

Jak vyprávět nejznámější Kafkovu povídku řečí těla? Soubor Dekkadancers, který v roce 2018 ve spolupráci s plzeňským baletem Divadla Josefa Kajetána Tyla nastudoval Proměnu, přiblíží své chápání Kafky ve světle tance.

Inspirativní předlohou k divadelnímu zpracování nemusí být jen Kafkovy romány a povídky, ale třeba i dopisy a deníkové zápisky. Jaký klíč k jejich dramatizaci zvolilo Divadlo Sklep, které v roce 2004 poprvé uvedlo ikonickou kabaretní inscenaci Piš, Kafka, piš, prozradí David Vávra.

Inscenace souboru Cirk La Putyka nazvaná K, a aktuálně uváděná na pražské scéně Jatka78, poslouží k zamyšlení nad tím, co může Kafkovi nabídnout nový cirkus. Výpravu za Kafkou do cirkusu vede kanadský režisér žijící ve Francii Daniel Gulko.

A věděli jste, že Franz Kafka celý život miloval pohádky? Proč i děti mohou milovat Kafku, na to se pokusí odpovědět pojednání o inscenaci Franz a kavka režiséra Jiřího Jelínka, která od ledna letošního roku zdobí repertoár Divadla Na zábradlí v Praze.

Spustit audio

Související