Roztáhni křídla a poznej svět. Kniha Čipí vypráví nadčasový příběh Maria Lodiho o nezdolném vrabčákovi

16. srpen 2022

Existuje hned několik důvodů, proč by byla velká škoda, kdyby knížka s názvem Čipí měla zapadnout v záplavě nových titulů určeným dětským čtenářům. Stostránkový svazek s naivní dětskou kresbou na obálce v sobě totiž ukrývá nadčasový příběh, od jehož prvního vydání sice uplynulo již více než půlstoletí, ale na čtivosti ani hodnotě mu to pranic neubralo.  

Přebal českého překladu knihy Čipí

Autorem poučného i dojemného vyprávění o vrabčákovi jménem Čipí je italský spisovatel a pedagog Mario Lodi, žijící v letech 1922 až 2014, který se stal významnou osobností na poli výzkumu dětské kultury a didaktiky. I přítomné dílo, které se dočkalo řady ocenění a překladů, se zrodilo z jeho dialogu s dětmi ve školní třídě. Je proto celkem příznačné, že také české vydání Čipího iniciovala učitelka – a sice vystudovaná romanistka Klára Löwensteinová, která knihu nejen přeložila do češtiny, ale připravila k ní se svými žáky také divadelní hru a výstavu ilustrací, z nichž se některé objevily i v knižním vydání. Za ním stojí nakladatelství Nová vlna, nepříliš známý podnik spisovatele, nakladatele a organizátora Zdeňka Rampase, který už od 80. let patří k nepřehlédnutelným postavám československého, potažmo českého fandomu a hlavním propagátorům science-fiction a fantasy u nás.

Na ploše necelých tří desítek krátkých kapitol se čtenář seznamuje s titulním hrdinou, jehož překvapivě dobrodružný osud má možnost sledovat od samotného vrabčákova narození až do chvíle, kdy se svou družkou založí vlastní rodinu. Z malého nezbedy, který na všechno musí přijít sám – obvykle tou těžší a občas i dost bolavou cestou –, posléze vyroste vrabec, na kterého mohou být jeho rodiče náležitě pyšní. V jednotlivých epizodách poznává okolní svět i jeho obyvatele, ale především se dozvídá o důležitých hodnotách, jako jsou rodina, přátelství, láska, pravda nebo svoboda. Brzy také pochopí, že nic z toho není zadarmo a že někdy je nutné postavit se zlu čelem – samozřejmě nejlépe po boku svých blízkých.

Respekt k druhým a život v souladu s přírodou

V textu spatřujeme autorovu chvályhodnou snahu vést děti ke správným hodnotám, ale zároveň před nimi nezamlčovat existenci mnoha překážek, které na ně v životě čekají. Z jeho vyprávění také plyne poučení, že výsostné postavení člověka na tomto světě přináší rovněž velkou zodpovědnost a že bychom měli brát větší ohled na potřeby ostatních druhů i přírody vůbec. Je to pak zásluha autorových pedagogických zkušeností a spisovatelského talentu, že tato didaktická stránka z jeho knihy nikterak nevyčnívá a nechává malé čtenáře, aby ji sami objevili mezi řádky poutavého příběhu o jednom výjimečném vrabčákovi, který po tolika letech konečně přiletěl i do Čech. 

autor: Petr Nagy
Spustit audio

Související