Rok 2011 (6. díl)

22. listopad 2014

Lidmila Kábrtová, Kateřina Rathouská

Kapitoly ze života Eli v šesti minutových hrách. Z knihy Lidmily Kábrtové „Koho vypijou lišky“ úryvky vybrala a zdramatizovala Kateřina Rathouská.

(úvod: hudebně - zvuková koláž)

Hlasy: Z Práva: Novoroční projev prezidenta republiky Václava Klause: Vláda musí získat důvěru k odvážným reformám. K letu na Mars bez návratu se hlásí už čtyři stovky lidí. Bytaři slídí na Facebooku, aby věděli, kdy udeřit. Zemřela herečka Jiřina Švorcová. Sarkozy a Merkelová dojednali nový záchranný balík pro Euro. Vánoční novinka: přejetí plyšáci i s vnitřnostmi. Občan, dramatik, disident, president Václav Havel zemřel ve věku 75 let.

Eli: Jmenuju se Eli a je mi čtyřicet jedna let. Před měsícem mi nečekaně přišla pozvánka na předvánoční třídní sraz. A tak se vracím na místo, které jsem dávno opustila…

(ruch hospody, třídní sraz, v pozadí hraje chvíli z rádia skladba K. Kryla v podání D. Landy)

Muž 1: No, Eli, jsi to ty? Čau.

Eli: Ahoj.

Muž 2: Nazdár!

Muž 1: Zrovna jsme tady s Karlem vzpomínali, jak jsi na základce nosila tu králičí čepici – to bylo něco, pamatuješ? (smích dvou mužů)

El: (trochu nesměle) Jo, to bylo.

Muž 2: A jak žiješ? Změnila ses, fakt ti to sluší. Dáš si víno? Červený?

El: přitaká

Muž 1: Hele, tak to když je teď Havel mrtvej, my musíme bejt starý, ne?

Muž 2: Nó, to je fakt.

Muž 1: Stejně furt vzpomínám na základku. Byly to prima roky, ne? Co říkáš, Eli?

Eli: (Heleďte,) já už tu dlouho nebydlím. Přijela jsem před chvílí vlakem a abych pravdu řekla, už se těším, až zase v noci odjedu pryč.

Muž 2: Aha. No ale tak spolu aspoň něco vypijem, ne? (nalévá víno, skleničky cinknou) Tak na ty skvělý společný roky na základce a hlavně na tu tvojí čepici z králíků. (smích)

(ruch hospody se prolne s hudbou)

Hlasy: „Později na Národní třídě věnoval prezident Václav Klaus větší pozornost současnosti. Transformaci české společnosti po roce 1989 označil za úspěšnou a dodal, že nespokojenost k demokracii patří. (…) Podle průzkumu SC&C pro Českou televizi si ale 63 procent lidí myslí, že současní politici jsou zkorumpovanější než předlistopadoví. Jen třetina se domnívá, že život v demokracii je lepší než za komunismu. Klaus na to reagoval: ´Nevěřím této agentuře, nevěřím tomuto průzkumu. To je nesmysl.´ Právo, 18. listopadu 2011“ (hudba)


Osoby a obsazení:
Mužský hlas: Pavel Smolárik
Ženský hlas: Nela Boudová
Eli (41 let): Martina Delišová
Muž 1: Robert Tyleček
Muž 2: Kryštof Nohýnek

Autor: Lidmila Kábrtová a Kateřina Rathouská
Režie: Dimitrij Dudík
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Mistr zvuku: Radek Veselý
Hudební spolupráce a zvukové efekty: Petr Šplíchal
Produkce: Dana Reichová


>> Zpět na hlasování

autoři: krs , Lidmila Kábrtová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.