Robert Brylewski: Punk a reggae v Babylonu. Ze vzpomínkové knihy polského hudebníka

Vzpomínky Roberta Brylewského, jednoho z nejvýznamnějších představitelů polského punk rocku, nové vlny, reggae a alternativní hudby, spoluzakladatele kapel Kryzys, Brygada Kryzys, Izrael a Armia. Poslechněte si vyprávění o věcech vážných i groteskních, ale především o hudbě, která lidem otevírala oči. On-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Připravil a hudbu kapel Brygada Kryzys a Izrael vybral: Petr Turek
Účinkuje: Aleš Procházka
Překlad: Michael Alexa
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2015

V pořadu Pokračování za pět minut čteme tentokrát z knihy Punk a reggae v Babylonu s podtitulem Autobiografie – rozhovor Rafała Księżika s Robertem Brylewskim (česky 2014 v nakl. Smršť v překladu Michaela Alexy). Rozhovor s frontmanem hned několika významných polských kapel se netýká jen hudby, ale i dějin Polska posledních padesáti let – od dětství v 60. letech přes dospívání v letech 70. a zakládání hudebních skupin v letech 80., chaotická léta 90. až po současnost.

To vše z perspektivy hudebníka, alternativního umělce, člověka, který se nebál a nebojí mít vlastní názor a který to umí zdůvodnit. V knize se vypráví o věcech vážných (střetnutí s brutálností komunistických oddílů bezpečnosti) i o věcech groteskních a absurdních (paní ze státního úřadu cenzury např. přepsala verš „tráva je spásou národa“ na mravokárné „tráva je prokletím národa“).

Je to ale především kniha o hudbě, která lidem otevírala oči. Ta hudba se poslouchala i v Československu. A kniha o jiném životě, než vedli konformní občané totalitního státu: „Vedli jsme úplně jiné životy než ostatní. Lišili jsme se i zevnějškem. Kariéra nám byla u prdele, studium, vojna a práce zrovna tak. To nám přidávalo na sebevědomí a bezprostřednosti.“

autor: tur
Spustit audio