Rio Preisner: Americana

21. červen 2019

Ze stejnojmenné knižní „zprávy o velmoci“ českého konzervativního myslitele, germanisty, básníka a dlouholetého profesora na pensylvánské univerzitě. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Esejista, germanista, překladatel, básník, teatrolog, konzervativní myslitel a vysokoškolský pedagog Rio Preisner (1925–2007) patřil mezi naše nejpronikavější myslitele posledního století. Jeho kariéra však mohla plně dozrát až po emigraci v roce 1968 ve Spojených státech.

Zcela jedinečným autorovým esejistickým dílem je jeho dvoudílná Americana s podtitulem „zpráva o velmoci“. Koncentrovaný a kritický pohled konzervativce Preisnera na americkou historii, kulturu, náboženství a společnost. Sám v předmluvě k prvnímu dílu uvádí: „Nejde o chronologický nárys dějin USA ani o objektivní struktury americké politiky a ideologie. Jde o sestavu navigačních map pro duchovní existenciální odysseu exulantů a s nimi spřízněných ztroskotanců, těch duší, které vypluly z bouřlivých vod totalitárních systémů do zrádných tišin západního světa.“

Účinkuje: Dalimil Klapka

Připravil: Miloš Doležal
Režie: Vít Vencl
Natočeno v roce 2015.

autoři: Miloš Doležal , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio