Ratatouille - gurmánská krysa učí, jak vařit

14. září 2007

Zvídavé a odhodlané krysy se stávají filmovými hrdiny - po Spláchnutém přichází další animovaný snímek Ratatouille. Sám název je do češtiny obtížně přeložitelná hříčka, protože celé slovo označuje oblíbený francouzský pokrm, zatímco první slabika (rat) odkazuje k anglickému i francouzskému pojmenování krysy. UVNITŘ TRAILERY!

Ratatouille se totiž odehrává ve Francii - přímo v Paříži, jak záhy osvětlí pohled na velkoměstské panorama s vévodící Eiffelovkou. Gurmánství si zde podmaňuje nejen lidi, ale i mlsného krysáka Rémyho, jenž nemůže pochopit, jak se zvířata i lidé mohou živit odpadky, když mají možnost stravovat se vybraně. Rémyho soužití s mladičkým kuchařem Linguinim, který neumí vařit a jemuž krysák radí, jak nachystat úžasně chutné pokrmy, se stává ústřední linií celého vyprávění. Rémy nejenže zaujatě sleduje televizní pořady, ale dokonce umí číst a všude s sebou vláčí oblíbenou kuchařskou knihu.

Původně měl Ratatouille natáčet Jan Pinkava, avšak pro neshody s producenty byl odvolán a nahrazen Bradem Birdem (v závěrečných titulcích byl odsunut až do závěrečného sledu druhořadých spolupracovníků jako spolurežisér). Lze jen obtížně posoudit, jak výměna ovlivnila konečnou podobu filmu. Snadno však postřehneme, že vázne tempo vyprávění a jeho plynulost je nahrazena kupovitými shluky zpravidla honičkových gagů. Je třeba spravedlivě dodat, že tyto výjevy jsou pečlivě vygradovány a společně vytvářejí kaskádu vynalézavých zvratů. Zejména Rémyho úvodní pronásledování v osamělém domě nebo později v kuchyni vyhlášeného podniku je řešeno invenčně, přiblíženo jakoby z "podlahového" pohledu krysího hrdiny.

Ratatouille

Ratatouille čerpá z protikladu mezi úpornou snahou o čistotu a přítomností naprosto nežádoucího hlodavce v prostorách, kde by neměl co pohledávat. A vrcholí zjištěním, že poté, co selže lidská solidarita, může nastoupit solidarita krysí, neboť jen tak je zachována provozuschopnost kuchyně. Ne vše je však optimálně domyšleno - krysy mezi sebou běžně mluví, ale s lidmi, kteří mluví týmž jazykem, se dorozumívají jen gesty, mimikou a pohledem očí. Výmluvnou zkratkou této komunikace se stává kratičký výjev, v němž je nešikovný kuchař poslán, aby Rémyho, polapeného do lahve, zabil, ale přitom se mu počne lítostivě svěřovat se svými potížemi. Rémy mu k jeho nevěřícnému překvapení odpovídá rozhozením předních paciček, pokývnutím hlavy či různými výrazy tváře.

Ratatouille

Film je dokladem současného příklonu ke krajně omezené výtvarné stylizaci, zejména noční městské scenérie se blíží hranici dokumentárního pojetí. Animátoři si dobře poradili s ochlupenými postavičkami i vodním živlem, technická dokonalost je v tomto ohledu nesporná. Syžetová konstrukce a vedení jednotlivých motivů jsou však problematičtější. Rozpačité až neuměle začleněné jsou Rémyho vizionářské rozmluvy s již zesnulým zakladatelem vyhlášené restaurace, stylizované jako duchařské příběhy. Připomínka, že se jedná o výplod Rémyho představivosti, nám moc nepomůže. Ani sklon k poučování a názornému vysvětlování důležitých etických principů nelze přehlédnout - přátelství, loajalita a ochota navzájem si pomáhat jsou tu důkladně prozkoumány. Lidé ovšem nebývají pokaždé následováníhodným vzorem, jak se přesvědčí i Rémy.

Ratatouille

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Falcon

Ratatouille

Ratatouille animovaný / rodinný / komedie, USA, 2007

Scénář a režie: Brad Bird, vedoucí výroby: John Lasseter a Andrew Stanton, produkce: Brad Lewis, střih: Darren Holmes, hudba: Michael Giacchino

Hrají v českém znění: Martin Písařík (Remy), Michal Holán (Linguin), Tatiana Vilhelmová (Colette), Oldřich Vízner (Šprclík), Karel Heřmánek (Django), Michal Novotný (Emilek), Antonín Molčík (Gusteau), Jan Přeučil (Anton Ego), Martin Zahálka (Horst), Jaromír Meduna (Mustafa), Jan Vondráček (Francois), Jiří Prager (Larousse), Mourad Shahine (Lalo), Chantal Poullain (Vypravěčka)

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.