Rasismus (Radka Lokajová)

13. duben 2005

Co pokládá většina našich obyvatel stále za běžné, je z historického i světového pohledu spíše rarita: české obce jsou na rozdíl od většiny evropských pořád ještě neobvykle etnicky stejnorodé, třebaže k nám již asi desetiletí proudí cizinci a uprchlíci z různých koutů světa. Chováme se a smýšlíme jako rasisté?

Ono to s námi asi ve srovnání s okolním světem nebude tak zlé, navzdory různým zprávám o rasově motivovaných útocích a skupinách skinheadů. Málokdo z nás se tak chová a většina si ani stopy rasismu uložené na dně duše neuvědomuje. S těmi nenápadnými a špatně utajovanými projevy xenofobie a rasových předsudků má bohaté každodenní zkušenosti i jistý mladý muž, zaměstnaný v jedné neziskové organizaci. A evidentně není sám. Jedna mladá, zdravím kypící žena byla při porodu své druhé, zdravé dcery za velmi podivných okolností a bez vlastního vědomí sterilizována z důvodů genetických vad. Ani její případ, jak známo, není ojedinělý. K jakému etniku asi oba patří?

Kořínky lze hledat v dětství. A také ve škole, která nás formuje a hněte. Jaké jsou mezi etniky na dnešní škole vztahy a s čím se potýkají ve třídě, ale také samy v sobě paní učitelky? Ani ony se při vší snaze vždy nedokáží zbavit svých vnitřních limitů.

U nás nežije ani jeden rasista. Řekněte to o někom a hluboce ho urazíte. Také Petr Bakalář, autor kontroverzní knihy Psychologie Romů, se jen "snaží pochopit" a "odkrýt tabu". S jeho teoriemi a názory si nezadají chaty, které se objevují na českých "spodních", ale i seriózních webech. I tam každý důsledně zamítá rasistický postoj. Slova, kterým však v plné nahotě dovolí vyhřeznout anonymita internetu, bychom asi sotva kde veřejně uslyšeli. Koneckonců i členové rozpadlé formace Orlík, jejíž texty byly v dokumentu použity, popírají takové postoje. Jak je to tedy s českým rasismem? Mnohé osvětlí i odborné postřehy mladé socioložky Evy Šlesingerové. A všechny použité úlomky, střípky a střepiny snad dají dohromady měňavý, ale čitelný obraz.

Pořad připravila Radka Lokajová, dramaturgie Jitka Škápíková, zvuk Tomáš Gsöllhofer.

Rasismus autorky Radky Lokajové jste hodnotili takto: Došlo nám celkem 24 ohlasů, průměrná známka byla 1,625. Slíbené ceny - knihy z nakladatelství Mladá fronta tentokrát obdrží Milena Hněvsová z Plzně a Helena Vaňková z Liberce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.