Radiodokument na MFDF Jihlava

17. říjen 2014

Respekt Café, Jihlava 25.—26. října 2014

Český rozhlas v rámci MFDF Ji.hlava uvádí 3. ročník přehlídky rozhlasových dokumentů.V sobotu 25. října a v neděli 26. října na MFDF Ji.hlava.

03239713.jpeg

České i zahraniční rozhlasové dokumenty vysílá Český rozhlas Vltava každou středu ve 21.45. Odvysílané dokumenty jsou dostupné také on-line v archivu dokumentů.


PROGRAM:

Sobota 25. říjen16:00 - 17:30 hodinTy, který žiješ (realitu)Kurátoři: Aleš Stuchlý a Vít SchmarcModerace: Zuzana Rejchová

Lisbeth Jessen: Efter Festen/After „The Celebration“Mistr zvuku: Ulla KristensenDánský rozhlas 2002Rozhlasový dokument odkrývající reálný předobraz kultovního filmu Thomase Vinterberga. V roce 1996 Allan vypráví svůj příběh v rozhlasové talkshow „Koplev´s Lounge“: Na oslavě šedesátin svého otce vystoupil s proslovem, ve kterém ho obvinil z incestu páchaném na něm a na své sestře, která krátce předtím spáchala sebevraždu.Tento příběh později inspiruje režiséra Thomase Vinterberga k natočení filmu podle manifestu Dogma 95 s názvem Rodinná oslava. Jaká je však skutečnost, která se skrývá za jedním z nejúspěšnějších dánských filmů v historii?

03239714.jpeg

Neděle 26. říjen11.00–13.00 hodinPohled zvenku – výhoda nadhledu?Moderace: Eva NachmilnerováHost: Jiří SlavičínskýDva dokumenty, které natočili rozhlasoví dokumentaristé při pobytu v cizí zemi.

Brit Jensen: Anatomie jedné moravské vesniceDramaturgie: Eva NachmilnerováMistr zvuku: Radek Veselý, Tomáš MikyškaČeský rozhlas 2014Brit Jensen se stěhuje z Dánska na Moravu. Do malé vesnice mezi kopci, právě v období, kdy se slaví hody. Mezi starousedlíky začíná pátrat po minulosti své nové vesnice. Má snaha hledat pravdu ještě smysl? A lze tradiční závěr hodů, tzv. „pardon na koni“, kdy obviněný beran zůstává nepotrestán, aplikovat i na vyrovnávání se s vlastní minulostí?

V lesíku u vesnice je zapomenutý hrob. A není to to jediné, co je ve vesnici zakopané. Příběhy vystupující z minulosti ukazují staré křivdy, které stále zůstávají neuzdraveny.

03239696.jpeg

Jiří Slavičínský:Last Summer in Grand Bruit (2010)Intimní příběh o mizející rurální Kanaděa hledání významu domova.

Odborný poradce: Chris BrookesBattery Radio, St. John’s, Kanada 2010Grand Bruit byla tradiční rybářskou vesnicí na pobřeží kanadského Newfoundlandu. Kdysi nekonečná loviště tresky byla zdecimována průmyslovým rybolovem a obyvatelé byli donuceni svou vesnici opustit. Dokument je intimním příběhem o mizející rurální Kanadě a hledání významu domova.Jiří se zaměřuje na příběh Sheily and Jerryho, rodáků z Grand Bruit, a jejich sousedů z přesídlené komunity. Zatímco rybaří, vaří anebo navštěvují svá oblíbená místa, vytváří autor zvukový obraz jedné mizející přístavní vesnice.

03232452.jpeg

Neděle 26. říjen14.30–17.30 hodinJak vyprávět příběh zvukem?Kurátoři: Eva Nachmilnerová,Jan Trojan, Jiří Slavičínský

Chcete si vyzkoušet, jak natočit rozhlasový dokument? Zajímá vás, jak vyprávět příběh zvukem? Lze použít mikrofon jako kameru?Na vybraných zvukových ukázkách i příkladech z praxe si ukážeme techniky i způsoby nahrávání, které můžou pomoci přesvědčivému zobrazení reality.

Přijďte zachytit zvukový obraz Jihlavy 26. října 2014! Ukažte, jak vnímáte danou realitu vy. V praktickém cvičení v terénu zkusíme natočit zvukový mikropříběh. Dílna pro ty, kteří rozhlasové dokumenty točí, i ty, kteří o tom zatím jen uvažují.

03239698.jpeg

kontakt:Eva Nachmilnerová

Program ke stažení v PDF.


03239700.jpeg

Dokumenty s industriální tématikou:Solo skončilo, Solovačka žijeLegenda značky Favorit RokycanyMecenáš Karl Wittgenstein a jeho Poldi

Dokumenty k 17. listopadu 1989:Paralelní světyMáme toho dost?

Minulé ročníky:Radiodokument na MFDF Jihlava 2013Radiodokument poprvé v Jihlavě 2012

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.