Radclyffe Hallová: Studna osamění. Kultovní lesbický román s Vilmou Cibulkovou v hlavní roli

19. únor 2023

Vilma Cibulková a Petra Špalková v třídílné adaptaci románu o lásce dvou žen, jejichž vztah zničí netolerance prudérní společnosti. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Štěpa Gordonová (Vilma Cibulková), Marie Llewelynová (Petra Špalková), Martin Hallam (Jan Hartl), jeho teta (Stella Zázvorková), Adolf Blanc (Ladislav Frej), Johathan Brockett (Pavel Soukup), Valérie Seymourová (Valérie Zawadská), soudce (Petr Kostka), žalobce (Ladislav Mrkvička), Lady Anna, Štěpina matka (Gabriela Vránová), slečna Puddletonová (Miroslava Hozová), velitelka Breakspearová (Marta Kučírková), Wanda (Ilona Svobodová), Barbora (Eva Prchalová), novináři (Tomáš Pavelka, Pavel Šimčík, Jan Španbauer) a další
Dramatizace: Petra Ušelová
Dramaturgie: Jana Paterová
Překlad: Vladimír Vendyš
Hudba: Michal Rataj
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: 2000

Anglickou spisovatelku Radclyffe Hallovou (1880–1943) proslavil jediný román, i když je autorkou dalších prozaických děl a sbírek poezie. Když v roce 1928 vyšla její Studna osamění, která pojednává o milostném vztahu dvou žen, byla kniha označena za obscénní a na základě soudního rozhodnutí stažena z prodeje. Vyšla zde znovu až sedm let po smrti Hallové, byla přeložena do mnoha jazyků a prodaly se jí milióny výtisků.

Petra Špalková při natáčení hry Širší než nebe

Román je částečně autobiografický, i když autorčin vlastní, více než devítiletý vztah s Mabel Veronikou Battenovou skončil až Mabelinou smrtí. Sama autorka se stala mluvčí za práva lesbických žen.

autoři: Petra Ušelová , Klára Novotná
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.