Putování s pravěkými zvířaty

26. říjen 2002

Společnost Bonton Home Entertainment čas od času vydá kazetu nebo sérii, která patří vedle běžné nabídky hraných filmů k unikátním kouskům. Jednou takovou sérií je nyní kompletní sada s cyklem BBC Putování s pravěkými zvířaty.

Série dokumentů, která má příznačný podtitul Z časů, na které svět zapomněl, přináší ojedinělý pohled na možný vývoj života na naší planetě. Tvůrci cyklu BBC natočili již Putování s dinosaury, které vysílala Česká televize a které získalo řadu mezinárodních ocenění. Také v případě druhého cyklu shromažďovali autoři po dlouhou dobu nejnovější vědecké poznatky, doklady o významných nálezech a pomocí virtuální reality a moderní počítačové technologie natočili další poutavý seriál.

Putování s pravěkými zvířaty

Tři kazety, každá dlouhá hodinu a půl, tak nabízejí zamyšlení nad evolučním vývojem života a nad vlivy, které se na něm podepsaly. První kazeta přináší obraz světa, jak vypadal po vyhynutí dinosaurů, kdy se na zemi pohybovali obří draví ptáci, pakoně či předchůdci dnešních velryb, připomínající velké vodní hady. Na druhé kazetě se potkáme mj. s šavlozubými tygry, mamuty a s našimi nejbližšími příbuznými - opičími druhy. Třetí kazeta je jakýmsi filmem o filmu - pohledem "za kulisy", čili do dílny tvůrců. Tady se můžeme na vlastní oči přesvědčit, jak vznikaly modely zvířat, jak se doslova obalují kostry pravěkých tvorů kůží a srstí, jak se používá dálkové ovládání těchto koster. Také se seznámíme se zdroji, odkud autoři čerpali svůj komentář (namluvený v originále hercem Kennethem Branaghem); mj. od paleontologů a odborníků na rostlinnou a živočišnou říši. Nechybějí ani archivní záběry z některých starších paleontologických výprav, např. R. Chapmana Andrewse do Mongolska nebo naopak současných nálezů z okolí německého Frankfurtu.

Výroba modelu

Putování s pravěkými zvířaty je neobyčejně vynalézavou, dramatickou podívanou, jež není pouhou ilustrací historie, nýbrž napínavým dobrodružstvím. Díky moderní technice, velkorysé kameře a citu pro atmosféru rozličných přírodních scenérií - podvodní říše, pralesních zákoutí či pouštní samoty - nabízí kromě nejnovějších informací o našem původu také mimořádný divácký zážitek.

autor: (ska)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.