Provázku je čtyřicet

19. květen 2008

V rámci nynější jubilejní 40. sezony vyhlásilo brněnské Divadlo Husa na provázku permanentní čtyřicetidílný festival Divadlo v pohybu VIII. Vedení Vladimíra Morávka se jím manifestačně přihlásilo k otevřenosti zakladatelů divadla vůči pestré škále rozličných uměleckých oblastí i k jejich avantgardním tendencím a přístupům.

Podzimní a zimní část se pamětnicky ohlížela do minulosti "Provázku". Nynější jarní etapa, vážící se k výročí první zdejší inscenace Panta rei, střídala pod označením "Legendy a naděje" derniéry s novými jevištními projekty. (Z derniér jmenujme ještě Scherhauferovu Zahradní slavnost a Autobus na lince 21 a básnivý Cirkus Evy Tálské.) Z nabitého sedmidenního programu (zahrnoval i klauniády, pantomimu, happeningy, koncerty, vernisáže, filmy a vystoupení exkluzivních hostů včetně Dejvického divadla) jmenujme alespoň zlomek. Po úvodní Morávkově a Štědroňově hudebně recesní "fetišistické revui" Sauna vzpomínek vzbudilo největší pozornost médií scénické čtení části dosud neinscenované Havlovy novinky Odcházení. Aktivně se na něm podílel sám autor. V témže večeru vystoupila skupina Plastic People of the Universe. Uměleckým vrcholem přehlídky byl Morávkův rozmáchlý projekt Svlékání z kůže podle čtyř románů F. M. Dostojevského - naposledy předvedená sofistikovaná třináctihodinová koláž, která důkladně prověřila nasazení omlazeného souboru, logistickou zdatnost managementu i vytrvalost věrných diváků.

autor: Vít Závodský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.