Příběhy s vůní jalovce. Do Karpat za magickým realismem Tarase Prochaska

22. květen 2021

Jméno ukrajinského spisovatele není českému posluchači neznámé. Roku 2012 vyšel jeho stěžejní román Jinací. Letos přišlo nakladatelství Pavel Mervart s výborem z Prochaskova díla, který nese název Jetotak. V anotaci se dočteme: „Existuje-li něco jako středoevropský magický realismus, pak toto je jeho zásadní kniha.“ S překladatelkou Jekaterinou Gazukinou a ukrajinistkou Terezou Chlaňovou hovoří o knize samotné i kontextu Prochaskova díla Petr Šmíd.

Jméno Tarase Prochaska je nerozlučně spojeno s tzv. „stanislavským fenoménem“, tedy skupinkou umělců narozených v 60. letech minulého století v městě Ivano-Frankovsk (dříve Stanislav). Prochasko je vedle Jurije Andruchovyče patrně nejvýraznějším literátem této skupiny. Tvořit začal v 90. letech. Nejprve publikoval v undergroundovém časopisu Čtvrtek. Mezi jeho nejlepší díla patří prozaická sbírka Jiné dny Anny (1998) a román Jinací (2002, česky 2012).

Čtěte také

Nový výbor Jetotak obsahuje krom zmíněného románu Jinací také kompletní sbírku Jiné dny Anny, esej FM Halič a další nezařazené prózy. Pojí je především prostor Zakarpatí a Haliče. Krajina Prochaskových próz je prodchnuta tajemnými příběhy, pověstmi a vůní jalovce. Jako např. v „džinovém“ románu Jinací, kde nás autor přenese do mytického bezčasí v městečku Jalovec choulícího se u úpatí hory Hoverly. Za poutavými příběhy se však vždy skrývá druhý plán, ve kterém se autor zabývá kruciálními tématy, jakými jsou vztah člověka k přírodě, víra, či moc slova.

autor: Petr Šmíd
Spustit audio