Přečíst jen písmena nestačí. Dobrá audiokniha nabízí víc, říká rozhlasový režisér

26. duben 2019

Loni u nás vyšlo 281 nových titulů audioknih a prodalo se téměř 300 000 nosičů. Nejžádanější jsou stále detektivky a thrillery. V porovnání s předešlým rokem se vydalo více děl českých a slovenských autorů než zahraničních. Jak mezi nimi poznat kvalitní audioknihu?

Tento týden se na poli poslechové literatury odehrály dvě významné události. Rozdělovaly se ceny Audiokniha roku a Český rozhlas Vltava nabídl na svých stránkách k on-line poslechu Kunderův poslední česky psaný román Nesmrtelnost v nezkrácené podobě, navíc přesně podle představ a požadavků autora. 

Nezkrácené znamená dobré?

Mimořádnost tohoto počinu shrnuje v ArtCafé rozhlasový režisér, dramaturg a pedagog Michal Bureš: „Pochopitelně velmi tleskám. Interpretace Lukáše Hlavici v režii Aleše Vrzáka je výsostná, krásná.“ Jak ale dodává: „Nekrácení jde rozhlasu trochu proti srsti. S tím souvisí otázka, kdy se projekt bude znovu vysílat. Rozhlas pracuje s časem jinak než audioknihy. Potřebuje pravidelnost a krácení, které někdy textům pomáhá.“

Lukáš Hlavica při natáčení Nesmrtelnosti.

Vedle toho máme posluchačský pohled: „Zasvěcený rozhlasový posluchač je v případě četby na pokračování zvyklý, že text nikdy není kompletní. Jakmile ale četba vyjde jako audiokniha, je rozčarován – vždyť to není celé, proč to není celé? V obou případech se pracuje s podobným materiálem, ale jsou to dva rozdílné světy,“ míní Bureš a dodává, že u mainstreamových titulů posluchač upřednostňuje nezkrácenou podobu, aby mu poslech dlouho vydržel.

Počet vydavatelů audioknih roste a co kvalita?

„Kolik času a energie věnoval autor napsání díla, tak dlouho většinou u mainstreamových titulů trvá i jejich natočení. Rozhlasová interpretace je zasvěcená, vědoucí. Interpret dokáže text dešifrovat do posledních zákrutů a dát do něj osobní prožitek. Přečíst jen písmena nestačí,“ říká Bureš. A totéž si začínají uvědomovat i sami vydavatelé, kterých neustále přibývá. Letos se do soutěže o Audioknihu roku přihlásilo 94 titulů od rekordního počtu 22 vydavatelů.

Díky velké konkurenci se kvalita audioknih zvyšuje.
Kateřina Konopásková

„Mnozí knižní vydavatelé dnes uvádějí na trh souběžně tištěnou knihu i audioknihu. V tom množství titulů může kvalita klesat, já si ale myslím, že se díky konkurenci naopak zvyšuje,“ domnívá se Kateřina Konopásková, ředitelka Výroby v Českém rozhlase a zároveň předsedkyně představenstva Asociace vydavatelů audioknih. Toto sdružení už šestým rokem uděluje ocenění Audiokniha roku.

Čtěte takéHaškův Švejk našel nový hlas. Všechny díly načetl pro Český rozhlas Oldřich Kaiser

Porota Asociace pracuje dvoukolově. „Ve druhém kole jsme přidělovali body třem titulům a k našemu vysněnému prvnímu místu jsme přidávali slovní odůvodnění,“ přibližuje svou práci jeden z porotců a zároveň rozhlasový recenzent a publicista Jakub Kamberský. Mnozí vydavatelé jsou amatéři, kteří ale stojí o zpětnou vazbu. Asociace vydavatelů audioknih pro ně proto uspořádala workshop a letos dokonce zveřejní na svých webových stránkách výše zmíněná slovní odůvodnění. Posloužit by měla jako měřítko kvality nejen vydavatelům, ale i posluchačům.

Kompletní výsledky aktuálního ročníku ocenění Audiokniha roku, jehož absolutním vítězem se stal titul Teror Dana Simmonse (OneHotBook) najdete na webu Asociace vydavatelů audioknih.

Proč Kundera nechtěl hudbu v audionahrávkách svých knih? Je patos v přednesu mrtvý? A jak rozhoduje 18členná porota, která uděluje ocenění Audiokniha roku? Poslechněte si celý záznam pořadu, do kterého vybíral hudbu Ondřej Bambas:

autor: kult
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.