Pravdivá legenda ze století Válovek. Reportáž z výstavy Květa a Jitka Válová − Cesta předurčena osudem

3. prosinec 2022

Mezi nejvýznamnější počiny letošní sezony kutnohorské  GASK patří výstava Květa a Jitka Válová − Cesta předurčena osudem. U příležitosti výstavy i výročí sester-dvojčat nabízí autor pořadu Jiří Kamen dvouhodinovou reportážní kompozici.

Osu pořadu nazvaného Holky Válovky a jejich sto let tvoří reportážní procházka kutnohorskou výstavou s jejím kurátorem Richardem Drurym. Jistým mottem expozice jsou slova Ester Krumbachové: „Neznám jediného společného známého nebo přítele, který by se při vyslovení jejich jména ‚Holky Válovky‘ nezačal usmívat. Jejich drsnost, temperament, pravdivost výpovědi, naprostá neschopnost se bát a neříct, co si myslí, z nich vytvořily pravdivou legendu…“

Čtěte také

Procházku výstavou doplňuje výběr z rozhlasového archivu s hlasy obou výtvarnic, dále vzpomínky kladenského fotografa Jiřího Hankeho a verše Květy Válové. Důležitou součást kompozice představuje hudba skladatele Jeana Sibelia, která patřila k významným inspiračním zdrojům tvorby Jitky Válové. Ukázky čtou Vladimíra Bezdíčková a Libor Vacek.  

autor: Jiří Kamen
Spustit audio