Povídky Petra Borkovce z knihy Sebrat klacek

25. únor 2024

Je podmanivé naslouchat Borkovcovým vyprávěním, ať už si pro ně autor volí formu sloupku, fejetonu, úvahy nebo drobné povídky. V knize Sebrat klacek, která v roce 2022 vyšla v druhém rozšířeném vydání, takových soustředil více než tři desítky. Poslechněte si několik z nich ve vltavské Povídce a pak online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Martin Pechlát
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2021

Texty z knihy Sebrat klacek je radost číst. A lhostejno, zda je to váš „první“ Borkovec nebo už se vám tyto nové příběhy propojují s některými staršími z jeho předchozích sbírek Petříček Sellier a Petříček Bellot (2018), Lido di Dante (2017) nebo s verši z Borkovcových sbírek, například Herbáře k čemusi horšímu (2018).

Tonička, Lavička pana Selliera

Ty nejhroznější historky (úplné horory) o babičce Toničce, která nebyla vypravěčovou babičkou. Kouzelně mrazivé vyprávění o rybaření a chytání bažantů, strašení, sušení papírových nábojů Sellier&Bellot a topení koťat.

Zkouška začala, Není nad drozdy

Ve sluncem rozpáleném městečku pod Apeninami není kam jít, jen do kostela, kde se chystá zkouška místního sboru s orchestrem. V druhém příběhu pak na vypravěče čeká romaňolská specialita ve vyhlášené ptačí restauraci Bulgarelli. Dvě povídky pro všechny, kterým se stýská po Lido di Dante.

Spustit audio

Související