Poslouchej Systém, a vše bude ó ká. František Tichý napsal dystopické sci-fi nejen pro mládež

22. září 2022

Jedním z autorů literatury pro mládež, kteří jsou u nás v posledních letech nejvíce vidět, je bezesporu spisovatel a pedagog František Tichý, jemuž právě vyšla nová kniha s názvem Rekrut 244. Zakladatel a ředitel alternativního pražského gymnázia Přírodní škola se ve svých dosavadních dílech nechával inspirovat tragickými osudy vybraných dětí z terezínského ghetta, jejichž připomenutí věnoval i řadu projektů se svými studenty. 

Přebal knihy Rekrut 244 Františka Tichého

Největší ohlas zaznamenaly jeho prózy Transport za věčnost a Labyrint nedokončených setkání – první z nich mu nakonec vynesla i cenu Magnesia Litera v kategorii knih pro děti a mládež. Obě vyšly v nakladatelství Baobab a doprovázely je ilustrace Stanislava Setinského, a nejinak je tomu v případě Rekruta 244. I to je jeden z důvodů, proč se v anotaci tohoto třísetstránkového románu dočteme, že završuje volnou trilogii pro dospívající čtenáře – po vyprávění z minulosti a přítomnosti přichází nyní na řadu sci-fi příběh z blízké budoucnosti, což na první pohled signalizuje už kovově lesklá stříbřitá obálka. 

Čtěte také

Pravdou ovšem je, že autorova nová kniha se od obou předešlých titulů zásadně liší, a to nejen již zmíněným přesahem do žánrové literatury nebo tím, že motiv terezínského ghetta se tentokrát v příběhu pouze několikrát letmo mihne, například v podobě počítačové hry s příznačným názvem Ghetto. Zásadní posun se odvíjí od využití prvků dystopie a projevuje se jak v závažnosti a aktuálnosti pojednávaných témat, tak v propracovanosti fikčního světa, do kterého je děj zasazen. Opomenout nelze ani vnější okolnosti vzniku románu, na němž autor začal pracovat těsně před vypuknutím pandemie – jeho stěžejní téma závislosti nových generací na digitálních technologiích se díky tomu rozšířilo o další palčivé otázky a nečekané rozměry, počínaje vztahem mezi nutnou kontrolou a lidskou svobodou a nebezpečím v podobě manipulace či dezinformací konče. 

Kniha Rekrut 244 Františka Tichého

Výrazným a zdařile pojatým atributem se tu stává jazyk náctiletých hrdinů, hojně využívající zkratek, hovorových prvků či výpůjček z angličtiny, který ve výsledku působí nadmíru autenticky a zdařile ilustruje též zvolený časoprostor. Přičteme-li k tomu lehce schematickou, ale velmi napínavou zápletku, sympaticky tápajícího hlavního hrdinu, neobvykle propracované kulisy příběhu i čtenářsky vděčný žánr dystopie, představuje Rekrut 244 knihu, která by mohla zaujmout nejen cílovou skupinu 13+, ale i mnohé dospělé čtenáře.

autor: Petr Nagy
Spustit audio

Související