Poslechněte si jeden z posledních rozhovorů s Jiřím Bělohlávkem

7. červen 2017

Celý hudební svět minulý čtvrtek zasáhla zpráva o odchodu dirigenta Jiřího Bělohlávka. Působil u řady českých i světových orchestrů a v předních operních domech, včetně Metropolitní opery v New Yorku. V letech 2006-2012 byl šéfdirigentem BBC Symphony Orchestra.

V roce 2012 se vrátil do České republiky, aby z pozice šéfdirigenta a hudebního ředitele vedl Českou filharmonii. V sídle tohoto tělesa, v pražském Rudolfinu, se s Jiřím Bělohlávkem před časem setkal redaktor Mozaiky Daniel Jäger. V rozhovoru, který jsme v Mozaice vysílali poprvé, se Jiřího Bělohlávka nejprve zeptal na jeho vztah k opeře a k divadlu samotnému.

Jeho odchodem ztratila česká kultura jednu z největších osobností. Veřejné smuteční rozloučení s Jiřím Bělohlávkem se uskutečnilo 7. června ve Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Ve Smetanově síni Rudolfina se pak k poctě Jiřího Bělohlávka uskuteční v neděli 18. června od 18 hodin vzpomínkový koncert. Zazní oratorium Antonína Dvořáka Stabat Mater. Českou filharmonii bude řídit Jakub Hrůša. Koncert na Vltavě odvysíláme v přímém přenosu.

Spustit audio