Portrét Bobbyho Hutchersona a soutěž o CD

12. říjen 2016

V prvním říjnovém Jazzcafé zavzpomínají návštěvníci na jednoho z nejpozoruhodnějších vibrafonistů jazzové historie. Bobby Hutcherson, jenž se rozhodl pro nástroj, který proslavili Lionel Hampton nebo Milt Jackson, sice zpočátku nedosáhl věhlasu svých předchůdců, ale v průběhu let si mimořádné umělecké renomé vydobyl také.

Krátký medailon zahájí Bobby Hutcherson skladbou, kterou věnoval svému bydlišti v kalifornském městečku Montara. V dalších nahrávkách standardů i jeho vlastních skladeb se představí mj. Joey DeFrancesco, David Sanborn, Jackie McLean, Eric Dolphy, McCoy Tyner, Kenny Garrett, Christian McBride ad.

Před koncem vzpomínání na vibrafonistu, jenž prohrál 15. srpna dlouhý boj s rozedmou plic, bude hostům Jazzcafé položena kontrolní otázka. Posluchači, kteří na ni pošlou esemeskou na číslo 736 304 030 první a čtvrtou správnou odpověď, vyhrají jazzové CD a výtisk časopisu Xantypa.

autor: Aleš Benda
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.