„Kytice hitů“ aneb co zajímavého se letos už stihlo urodit ve světovém jazzu?

26. březen 2017

Na konci prvního kvartálu roku 2017 dojde na lelkovací kontrolu letošní gramofonové produkce. Z bohaté novinkové sklizně je poměrně snadné sestavit stylově pestrý vzorek, který odpovídá charakteru nedělního jazzového podvečera na Vltavě.

Více než uctivou pozornost si zaslouží altsaxofonista Lee Konitz, jenž oslaví v říjnu devadesáté narozeniny. Na letošní album Frescalalto natočil znovu skladbu Kary’s Trance, která v jeho podání vyšla už v roce 1956. Kytice hitů (A Bouquet of Hits) není v pravém slova smyslu novinkou, ale letošní reedicí snímků, na kterých ožívá zpěvačka Dinah Washington.

Blues věnované pianistovi Dukeovi Pearsonovi zahraje autor a kontrabasista Ron Carter v tandemu s akordeonistou Richardem Gallianem. Nové album Daylight Ghosts představí skladbou New Glory pianista Craig Taborn a svou úpravu Dylanovy písničky All Along the Watchtower zahraje houslista Mads Tolling.

Viktoria Tolstoy potěší své ctitele ukázkou z alba filmových melodií a pianista Robert Glasper zazáří jako sólista v Hancockově skladbě Tell Me a Bedtime Story. Čtvrtletní inventuru vydaných novinek ukončí ukázka skupiny Mostly Other People Do the Killing skladbou Hi-Nella, kterou upozorní na nové album Loafer’s Hollow.

autor: Aleš Benda
Spustit audio