Britští jazzmani okouzlovali Prahu a Brno už ve dvacátých letech. Uchvátili i Voskovce s Werichem

3. květen 2017

Věděli jste, že Savoy Orpheans, nejvýznamnější britský jazzový soubor 20. let, vystoupil několikrát mezi roky 1928 a 1929 ve dvou největších českých městech? O taneční doprovod se navíc postarala černošská kráska Josephine Baker.

Například za pobytu v metropoli hrála kapela pro velký úspěch třikrát denně – na Čajích o páté, od devíti hodin pokračovali koncertem ve velkém sále Lucerny a od půlnoci do tří ráno hráli v dnešním Lucerna Music Baru k tanci. Recenzi na koncert Savoy Orpheans dokonce napsali osobně Jiří Voskovec s Janem Werichem!

Savoy Orpheans ve svých vlastních skvělých aranžmá do Prahy poprvé přivezli skladby Irvinga Berlina, George Gershwina a dokonce i Duke Ellingtona. Pražští hudebníci, kteří se později stali nejvýznamnějšími představiteli jazzu u nás, fascinovaně navštěvovali snad všechna jejich vystoupení.

Například Jiří Traxler zmínil v osobním rozhovoru s Ondřejem Havelkou, který o Traxlerovi natočil dokument, že na těchto koncertech potkával R. A. Dvorského i Jaroslava Ježka.

V aktuálním vydání Zapomenutých hrdinů synkopy citujeme z většiny dochovaných recenzí a zároveň poprvé v České republice uvádíme raritní nahrávku z roku 1925, kde s orchestrem hraje geniální americký kytarista Eddie Lang.

Spustit audio