Pocta Marcelu Duprému. Připomeňte si francouzského varhanního virtuosa s Karlem Martínkem na festivalu Svatojakubské Audite Organum

15. říjen 2021

V roce 2021 uplynulo 50 let od smrti umělce, který stál jako pedagog u let zrání mnoha osobností francouzské varhanní hudby 20. století. Nad jeho kolébkou měl varhaník Alexandre Guilmant prohlásit, že se pro varhany narodil.

A díky tomu, že v jejich domě malé varhany stály, měl cestu k tomuto majestátnímu nástroji vzdálenou jen několik pokojů a o jeho dalším směřování bylo rozhodnuto. Léta tvrdé dřiny při studiu pak zúročil při mnoha recitálech v Evropě i USA a z pozice pedagoga se vypracoval až na ředitele Pařížské konzervatoře. Kromě toho hrál na Cavaillé-Collovy varhany v chrámu sv. Sulpicia v městě nad Seinou.

Čtěte také

Jeho skladby jsou mimořádně technicky obtížné, přesto nezapomínal ani na studenty varhan, který věnoval sbírku 79 chorálů. A studentům připravil mnoho učebních materiálů od hudební teorie po návod k doprovodu gregoriánského chorálu.

Karel Martínek do svého koncertního programu promítl osobnost Marcela Duprého. Zazní tak hudba Johanna Sebastiana Bacha, kterou na svých koncertech hrával zpaměti, nebude chybět varhanní improvizace a vlastní skladby. To vše se rozezní v barvách nástroje v bazilice sv. Jakuba v Praze, kde se v srpnu a začátkem září tradičně koná mezinárodní varhanní festival Svatojakubské Audite Organum.

Spustit audio

Související