Putování s Antonínem Dvořákem. O klavírní tvorbě, cestách a pohnutkách k nim hovoří Věra Lejsková

7. únor 2023

„Vy si představujete komponování příliš lehce, lze přece teprve tehdy začíti, když cítíme nadšení, ale o tom je těžko mluvit, milý příteli.“

Tak psal Antonín Dvořák svému nakladateli Fritzi Simrockovi, když ten na něj stále neúnavně naléhal, aby napsal druhou řadu Slovanských tanců. O tom i o mnohém jiném pojednává pořad Putování za Antonínem Dvořákem. Např. o přímé Dvořákově účasti na slavnosti noci Filipojakubské v Malči, kam jej pozvala jeho libretistka Marie Červinková-Riegrová, když komponoval svůj čtyřruční klavírní cyklus Ze Šumavy. Zaměřili jsme se také na názor Antonína Dvořáka na Franze Schuberta, jak se o tom sám vyjádřil za svého pobytu v Americe  v roce 1896 v článku pro The  Century Illustrated Monthly Magazin. Tehdy prorokoval Schubertovi skvělou budoucnost.

Antonín Dvořák s rodinou a newyorskými přáteli v roce 1893

V pořadu zazněly ukázky z vůbec první nahrávky Slovanských tanců u nás v originále pro klavír čtyřručně, a to z LP Supraphon z roku 1971 v podání manželů Věry a Vlastimila Lejskových. A rozhodně není bez zajímavosti srovnání provedení jednoho Slovanského tance třemi různými interprety, a sice dvěma klavírními dui (Věra a Vlastimil Lejskovi a Renata a Igor Ardaševovi) a v orchestrální verzi.

Ozřejmili jsme si i kontakty tří protagonistů, Johannesa Brahmse, Fritze Simrocka a Dr. Eduarda Hanslicka semknutých přátelsky a trvale kolem Antonína Dvořáka, i proč věnoval Dvořák svůj klavírní cyklus Ze Šumavy rakouskému korunnímu princi Rudolfovi a jeho choti Štěpánce.

Pořad připravil a slovem provází Michal Bureš.

Natočeno v roce 2017.

autor: Michal Bureš
Spustit audio