Pobavte se vědou!

11. duben 2011

V úterý 12. dubna v Olomouci začne a do neděle 17. dubna potrvá 46. ročník festivalu populárně vědeckých a dokumentárních filmů Academia Film Olomouc aneb AFO.

Že nejsou filmy o vědě nudným zlem dokazuje přehlídka už několikátým rokem. Letos se ponese zejména v duchu chemie. Snímky nás zavedou do tajemných alchymistických dílen, kde se přes staletími formovaly základy dnešní moderní vědy, ale třeba i do kuchyně, kde u plotny s chemickými reakcemi zápasíme všichni.

Jedním z hostů letošního ročníku festivalu Academia Film Olomouc bude Miroslav Raab, dlouholetý vědecký pracovník v Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR, poslední dobou zapálený propagátor tzv. molekulární gastronomie. A na vaření dojde i v úterní Čajovně 12. dubna, protože právě Miroslav Raab bude jedním z jejich hostů. Podělí se s vámi o recept na jednoduchou pomazánku a vysvětlí, proč se pastis zakalí, když do něj – přesně podle jihofrancouzských tradic – nalijete vodu. Vedle Miroslava Raaba usedne Veronika Klusáková, programová ředitelka AFA, aby vás pozvala i a další neméně zajímavé sekce.

Výjimečně půlhodinovou úterní Čajovnu připravuje a moderuje Jaroslava Haladová.

Spustit audio