Po Superstar ať přijde potopa

21. červen 2004

Jistě, je to jen další televizní soutěž, která by mohla jít zcela mimo naši pozornost. Ale nejde. Ať děláme co děláme, informacím o finalistech, jejich vztazích, životech, postupech, nepostupech, spravedlnostech či nespravedlnostech v hlasování, se zkrátka nevyhneme. Česko hledá Superstar zkrátka není jen televizní šou, továrna na nové peníze, chtě nechtě se stala národním tématem. Blížící se šou finalistů naplnila dvakrát za sebou kapacity Sazka Areny, což se nepodaří ani lecjaké zahraniční rockové legendě.

Řidič autobusu horlivě křičí na svého kolegu, co jsme to za národ, že jsme vyhodili Sámera, mutující teenageři vzadu vyměnili téma fyzické vyspělosti spolužaček za srovnávání profesionality a hlasových dispozic posledních dvou finalistek - Anety a Šárky -, stávající celebrity se nechávají zpovídat v seriózních denících a obhajují své názory na to, kdo z adeptů Superstar by měl rozšířit jejich řady. Snad nejpozoruhodnější byl ohlas Michaela Kocába, který za vyřazením Martiny Balogové vidí jasný důkaz české xenofobie a rasismu.

Desítka nejlepších v soutěži Superstar

Kdy se ona hranice mezi pouze hojně sledovanou televizní soutěží a celospolečenským tématem (které s přibývajícím napětím před finálem vážně ohrozilo téma fotbalového mistrovství z hospodských diskuzí) setřela, není úplně jasné. Jisté je, že směrem k finále zájem lidu sílí a sílí. Jen málokdo z náhodně vybraných chodců v ulicích našich měst nemá zformulovaný názor na to, kdo se měl či neměl stát novou českou superstar. Příští neděli 27. června se teprve ukáže, jakou míru závislosti si během půlroku vysílání soutěže diváci vytvořili. Bude rozhodnuto, nebude se o čem bavit. Přijde kocovina, TV Nova ztratí sledovanost, do Česka se vrátí blbá nálada.

Poslední možnost rozloučení s desítkou finalistů máme 24. či 25. června v pražské Sazka Areně. Původní záměr uspořádat toto rozlučku jen během jednoho večera byl pořádajícímu vydavatelství BMG rychle vyvrácen, poprvé hala byla vyprodána během pár dnů.

Jak našli Superstar v Německu si můžete přečíst zde.

autor: Hynek Just
Spustit audio