Po stopách imaginárního přítele Filipa Topola. Vychází kniha s názvem Kilián Nedory

5. listopad 2020

Pianista, zpěvák, skladatel, textař a spisovatel Filip Topol se stal zpola mytickou postavou již během svého života a jeho odchod v pouhých osmačtyřiceti letech tuto undergroundovou legendu ještě přiživil. Ačkoliv kultovní kapela Psí vojáci zanikla spolu s ním v roce 2013, vydávání Topolových textů pokračuje i po jeho smrti. Nejnovější knižní přírůstek nese název Kilián Nedory a vydala jej Knihovna Václava Havla.

Přebal knihy Filip Topol: Kilián Nedory

Zasvěcenější čtenáři vědí, že jméno vetknuté do titulu tohoto útlého svazečku odkazuje ke stejnojmenné zhudebněné básni Filipa Topola, která se svou stopáží bezmála osmnácti minut představuje úhelný kámen druhého studiového alba Psích vojáků s názvem Leitmotiv z roku 1991. Jak ale ukazuje právě vydaná kniha, jejímž editorem je Pavel Hájek, postava nesoucí jméno Kilián Nedory prochází i řadou dalších Topolových textů.

Těžiště pečlivě vypraveného svazku tvoří zhruba šedesátistránková novela Jámy a vítr z počátku devadesátých let, kterou doplňují drobnější prózy, básně, písně a črty, shromážděné v druhém oddílu knihy. Jedná se o editorem nelehce zrekonstruovaný text, který chtěl Filip Topol původně přepracovat na román. Zůstalo však u několika fragmentárních obrazů, jejichž pojítkem se vedle Prahy stává právě Kilián Nedory, imaginární postava autorova takřečeného přítele, která však zároveň ztělesňuje mnohé jeho strachy a běsy v čele s démonem alkoholu, který Filipa Topola nakonec připravil o zdraví. Romantický rozervanec potulující se pražskými ulicemi, kterého z bolestného sebezpytování dokáže alespoň na chvíli vysvobodit jen trojice podnětů – vedle již zmíněného alkoholu ještě ženy a hudba. Jedná se o rozporuplnou figuru, která svému tvůrci mohla sloužit jako varovné zrcadlo, ale současně ho zbavovala osamělosti a držela jej v těžkých chvílích při životě.

Čtěte také

Pokud jde o texty shromážděné v knize Kilián Nedory, jejich hodnota rozhodně není pouze dokumentární, nýbrž oplývají nespornými literárními kvalitami a slibují nadmíru intenzivní čtenářský zážitek. Jejich účinek pramení z koncentrované přítomnosti několika prvků, které jsou do jisté míry příznačné i pro tvorbu autorova bratra, spisovatele Jáchyma Topola, a mezi něž patří výrazná autobiografičnost, expresivnost, obraznost a poetičnost. Texty Filipa Topola o Kiliánu Nedorym oplývají stejně jako samotná tato postava četnými protiklady, které jen podtrhují jejich autenticitu. Jsou syrové i lyrické, je v nich místo pro cynismus stejně jako něhu, prostupuje jimi nespoutaná energie kontrastující s hrdinovou otupělostí a skepsí.

autor: Petr Nagy
Spustit audio