Plzeňská bohéma. Kaleidoskop života a tvorby osobností plzeňské výtvarné kultury

27. říjen 2022

Audioportrét osobností výtvarníků aktivně tvořících především v 60. až 80. letech 20. století. Kdo byli plzeňští bohémové a je možné je dnes ještě v potkat plzeňských ulicích a lokálech?! Základní otázku si pokládají oba autoři dokumentu, a odpovídají nejen bývalí „bohémové“, ale i mladí lidé, pohybující se na současné plzeňské výtvarné scéně.

Autoři: Vanda Melicharová, Miroslav Buriánek
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Premiéra: 27. 10. 2022
Produkce: Petra Petříčková

Nápad natočit audio-portrét o osobnostech výtvarníků se zrodil z vyprávění baletky Marcely Čechové, jímž byla od dětství inspirována spoluautorka dokumentu Vanda Melicharová. S dokumentaristou Miroslavem Buriánkem a mikrofony tedy vyrazili za aktéry tohoto bouřlivého uměleckého života natočit jejich vzpomínky na „bohémy“, soustředěné kolem osobnosti Jiřího Kovaříka, výtvarníka, který po mnoho let udával směr této výtvarné kultuře.

Plzeňská bohéma, vernisáž Jiřího Kovaříka

Nostalgii po dávno uplynulém stylu života střídá kritika tehdejších poměrů v socialistické společnosti. Reminiscence a úvahy protínají pohledy na současnou tvorbu a životní styl umělců ústy bývalých „bohémů“ i dnešních studentů výtvarných oborů. Na pomyslném průsečíku všech těchto pohledů tane zamyšlení nad osobností bohéma. Kurátor výstavy, uspořádané k nedožitému 90.tému jubileu malíře Jiřího Kovaříka, Michael Zachař v dokumentu nabízí inspirativní definici:

Bohéma je plnokrevnej život, plnohodnotné vnímání reality, kterou nám nabízí svět jako na talíři. Tak vnímám i dílo pana Kovaříka. Jako velký odkaz k tomu, abychom si vážili života a denně ho jedli a pili.

Už z hlediska původního významu slova bohém máme my, Češi, kus bohémství v sobě tak trochu všichni. K poměrně zajímavému uvědomění by mohla vést úvaha nad tím, jak by se asi žilo ve společnosti, kde by většina jejich členů opřela své bohémství přesně o ten odkaz, jak o něm mluví kurátor M. Zachař a jak ho žili výtvarníci okolo Jiřího Kovaříka. O to zajímavější, kdyby se tak nedělo jen např. při pohledu na obrazy těchto umělců, ale stalo by se takové vnímání zmíněnou plnohodnotnou realitou. A co myslíte Vy?!

autoři: Miroslav Buriánek , Vanda Melicharová
Spustit audio

Související