Plečnikův kostel jako královská čelenka a hermelín. Nejvýznamnější česká sakrální stavba 20. století se otevře na Den architektury

29. září 2022

Dominantou pražského náměstí Jiřího z Poděbrad je přesně 90 let. Modernistický Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně Jože Plečnika byl postavený v letech 1928 až 1932. Ačkoli se hluboce věřící architekt Plečnik, od jehož narození letos uplynulo 150 let, nechal inspirovat starokřesťanskými vzory, navrhl odvážný kostel pro člověka moderní doby. Národní kulturní památkou provede zájemce o Plečnikovo dílo farář Jan Houkal, a to 1. října v rámci festivalu Den architektury.

„Plečnik se nechal inspirovat starokřesťanskou architekturou, kostel navrhl jako jednu velkou halu bez presbytáře a lodi. A oltář postavil do prostoru, byť nemohl jinak než zády k lidu. Tím vlastně předběhl liturgickou reformu v katolické církvi, která proběhla v souvislosti s druhým vatikánským koncilem,“ popisuje farář Jan Houkal, který na římskokatolické farnosti u kostela Nejsvětějšího Srdce Páně působí od roku 2015.

Čtěte také

Přiznává, že láskou na první pohled k Plečnikovu kostelu nezahořel, nicméně na druhý pohled si ho intenzivně zamiloval. Starost o kostel a jeho provoz mu zabere hodně času. „Ale mě to baví, takže toho času nelituji,“ dodává a vede nás do krypty, asi nejpůsobivějšího prostoru Plečnikovy stavby.

„Plečnik kryptu naprojektoval, ale nikdy ji neviděl dokončenou. Instalováním kamenů z Pražského hradu do oblouku za oltář chtěl podtrhnout důležitost a význam kostela zasvěceného srdci Ježíšovu,“ vysvětluje farář a popisuje, že kostel připomíná královskou čelenku a hermelín. „Na věži je královské jablko a kříž a v interiéru nad oltářem zase krásná socha vzkříšeného Krista, který má uprostřed hrudi probodené srdce. Celý kostel ukazuje na Krista Krále kralujícího láskou, jehož srdce je probodené pro naši spásu,“ dodává.

Komentovaná prohlídka kostela s farářem Janem Houkalem je na programu Dne architektury v sobotu 1. října od 15 hodin. A v úterý 4. října bude v kostele uvedena skladba nazvaná Pocta Josipu Plečnikovi, kterou jazzman a skladatel Emil Viklický zkomponoval na motivy korespondence Alice Masarykové a Jože Plečnika. 

Více informací naleznete na webu www.denarchitektury.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.