Desátý ročník festivalu Den architektury nabízí 300 architektonických akcí ve více než 100 městech v České republice i na Slovensku

2. říjen 2020

Festival Den architektury chce umožnit veřejnosti nahlédnout na své okolí nevšední optikou, kterou jim zprostředkují architekti, historici a odborníci. V rámci festivalu se lidé mohou dozvědět spoustu zajímavostí o své čtvrti, bydlišti i širším okolí. Jednou z budov, která v rámci festivalu otevře návštěvníkům své dveře, je Šalounův ateliér, ve kterém sídlí Ateliér hostujícího umělce Akademie výtvarných umění v Praze.

Den architektury však není jen o architektuře a urbanismu, ale odkrývá i širší souvislosti, které stojí na pozadí vzniku každého domu, parku, čtvrtě nebo města. Pořádá ho spolek KRUH, který vznikl jako dobrovolný spolek studentů pražské Akademie výtvarných umění. Věnuje se propagaci architektury a za svůj hlavní cíl si klade představit veřejnosti kvalitní a současnou architekturu a rozvinout diskuzi mezi autory staveb a obyvateli měst a obcí.

Šalounův ateliér

„Nacházíme se v ateliéru Ladislava Šalouna na pražských Vinohradech. Jde o prostor, který je v kontextu Prahy velmi důležitý, protože Ladislav Šaloun si ho postavil proto, aby zde mohl pracovat na památníku Jana Husa na Staroměstském náměstí. Soutěž, při které se vybíral umělec, který sousoší vytvoří, vyhrál ještě za Rakousko-Uherska, ale na pomníku pracoval mezi lety 1910 – 1915. Ateliér si Šaloun sám navrhl i postavil. My se právě nacházíme v části objektu, kterou vlastní Akademie výtvarných umění a skládá se ze dvou místností – jednou je tento velký ateliér, kde Šaloun pracoval přímo na památníku a hned vedle je tzv. malý ateliér, kde pracoval na menších sousoších a sochách,“ říká Tomáš Džadoň, umělec a asistent v Ateliéru hostujícího umělce Akademie výtvarných umění v Praze. Společně si začínáme povídat o tom, jak byl ateliér za života Ladislava Šalouna koncipován.

Vstupní dveře do Šalounova ateliéru

„Nejprve šlo pouze o pracovní prostor, který se skládal z pracovní a soukromé části, v té se zřejmě Ladislav Šaloun setkával se svými přáteli a klienty, byl totiž velmi vyhledávaným sochařem první poloviny 20. století. Nachází se tu tzv. Slovácká jizba, kde je spousta venkovských motivů, je celá dřevěná a návštěvník má pocit, jako by byl v nějaké roubence, potom je zde velká obytná pracovna a o poschodí níž se nacházelo technické zázemí a byt hlídače,“ popisuje Tomáš Džadoň. I do těchto prostor bude moci návštěvník již tuto sobotu nahlédnout a dozvědět se něco více o životě Ladislava Šalouna i o dnešním využití ateliéru.

Kromě Šalounova ateliéru můžete v rámci festivalu Den architektury navštívit třeba pražský zámek Veleslavín nebo si prohlédnout ostravský areál Brandlovka.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Otevírací doba: Festival se koná od 1. 10. do 7. 10. Jednotlivá místa jsou ale zpřístupněna třeba jen jeden nebo dva dny v konkrétní časy, je tedy třeba zkontrolovat detailní informace na stránkách festivalu. Například Šalounův ateliér můžete navštívit 3. 10. od 14 do 17 hodin.

Vstupné: Program festivalu je zdarma, na některé akce je však nutná rezervace předem, podrobné informace k jednotlivým objektům a akcím naleznete na stránkách festivalu www.denarchitektury.cz.

Cesta: Do Šalounova ateliéru se dostanete tramvají 4, 13 a 22 nebo autobusem 135, vystoupíte na zastávce Krymská, následně asi 3 - 5 minut pěšky.

Další informace: Festival Den architektury nabízí kromě architektonických procházek, exkurzí a přednášek i program pro děti a již tradičně je jeho součástí i festival Film a architektura, na plátnech kin se objeví zejména zahraniční snímky věnované architektuře a urbanismu.

Spustit audio