Na Den Architektury poprvé do Šlechtovky. Zvenku je to pražská stavba z 19. století, uvnitř raně barokní letohrádek, říká architekt

30. září 2021

Opravená Šlechtova restaurace v pražské Stromovce, původně lovecký letohrádek z konce 17. století, se o víkendu poprvé otevře veřejnosti. A to v rámci festivalu Den architektury. Vypravit se do slavné Šlechtovky můžete v sobotu mezi 15. a 18. hodinou nebo v neděli mezi 10. a 13. hodinou.

Náročná oprava desítky let zavřené a chátrající památky začala v létě 2017 a letos byly po řadě průtahů dokončeny stavební a restaurátorské práce v hlavním sále. „V tuto chvíli je obnovená historická budova, tedy původně raně barokní jádro a jeho novogotické přístavby z poloviny 19. století. K tomu vznikla ještě replika klasicistního domečku, který spadl po povodních 2002. Zatím bohužel nedošlo na technologie restaurací, takže je obnovená pouze stavební podstata budovy,“ popisuje architekt a pedagog Mikuláš Hulec z kanceláře Hulec a Špička Architekti, která navrhla projekt rekonstrukce.

Šlechtova restaurace ve Stromovce, 23. září 2021

V barokním sálu s renovovanou štukovou výzdobou zaujmou především repliky fresek Jana Jakuba Stevense ze Steinfelsu a autenticky dochovaná grotta s fontánou a barevnou výzdobou. „Evokovala romantickou jeskyni s kašnou, kterou jsme obnovili jako barokní repliku, ale na grottě je nezajímavější, že je zdobená českým drceným křišťálem a její klenba je zdobena tisíci přísně chráněných lastur z českých řek. I na sběr jejich mrtvých schránek bylo třeba žádat ministerstvo životního prostředí o speciální povolení,“ říká Mikuláš Hulec.

Čtěte také

V prvním patře se dá vyjít na venkovní terasu, tedy na střechu novogotické kolonády. „Zatím je tu pusto prázdno, ale v budoucnu se tu plánuje cukrárna a dole pod námi v arkádě bude terasa vnitřní restaurace. Pak ještě vznikne veliká venkovní restaurace až pro 500 lidí, která bude obsluhována zvenku z kolonády,“ popisuje architekt, jak si budoucnost Šlechtovy restaurace můžeme představit. A kdy to tak bude? „Město jako investor říká příští rok, ale já to pesimisticky odhaduji ještě tak na tři roky,“ odpovídá.

Spustit audio

Související